Placuszki z owocami to świetny pomysł na zdrowy a jednocześnie smaczny i słodki posiłek.
Równie dobrze może być podany jako poranne śniadanie, posiłek w ciągu dnia, bądź jako kolacja.
Wszelkie dodatki typu owoce, orzechy i inne są dowolne, za każdym razem można zmienić lub dodać coś nowego. Mogą występować w wersji light – z dodatkami naszych syropów zero kalorii, lub jako bardziej kaloryczny deser. Ja najbardziej lubię je zajadać zaraz po usmażeniu, gdyż są mięciutkie, pachnące i rozpływają się w ustach.
A oto co potrzeba do przygotowania placuszków:
– 2 całe jajka
– 25g mąki żytniej lub razowej ( zawsze możesz dodać więcej gdy ciasto wyjdzie za rzadkie)
– 5,6 łyżek syropu klonowego zero kalorii – im więcej tym bardziej słodkie będą placuszki
– 1 łyżka wiorków kokosowych
– 60g owoców dowolnych np maliny, jagody, borówki, banany, brzoskwinie itp
– 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
– olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Jajka mieszamy z mąką, wiórkami, syropem zero kalorii oraz z jogurtem.
2. Do przygotowanej masy dodajemy owoce, nie wszystkie, parę sztuk zostawiamy do dekoracji.
3. Rozgrzewamy patelnie, czekamy chwilkę, aż olej będzie rozgrzany i rozprowadzamy go po całej długości.
4. Wylewamy chochelką masę, delikatnie formujemy placuszki i smażymy z obu stron przez ok 5min. Pilnujemy by się nie przypaliły.
5. Usmażone słodkości wykładamy na talerz i posypujemy owocami.
Autor przepisu:
Dodaj komentarz