Masło Kokosowe – krem z miąższu kokosa

Masło kokosowe z miąższu kokosa – urozmaicenie codziennej diety

Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że z miąższu koksa można przyrządzić masło. Większość z nas słyszała o cudownym oleju kokosowym, który jest nie tylko świetny jako balsam dla naszego ciała (pełniąc role jako kosmetyk), ale także jako składnik diety. Mało kto jednak wpada na pomysł, że masło kokosowe można swobodnie przyrządzić samemu. Masło kokosowe pozyskuje się z twardego miąższu kokosowego, pochodzącego z orzechów palmy kokosowej. Jego konsystencja jest dość gęsta, jednak nie aż tak bardzo tłusta jak powszechnie znanego tradycyjnego masła.  Ma ono biały kolor oraz to co w ni najlepsze – przyjemny, kokosowo-orzechowy zapach i smak. W temperaturze pokojowej przybiera formę miękkiej masy, natomiast w zimnie ( poniżej 14 stopni Celsjusza) – twardnieje.

Właściwości zdrowotne Masła Kokosowego

Masło kokosowe zawiera wiele cennych substancji dla zdrowia. Po pierwsze :

  • jest bogatym źródłem witaminy A, E i witamin z grupy B. Ponadto, zawiera także kwas foliowy, którego działanie jest nieocenione zwłaszcza w okresie ciąży.
  • kokos zawiera również ważne mikroelementy, jak potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor oraz cynk. Posiada silne działanie antyoksydacyjne – zawiera ważne antyutleniacze, które neutralizują działanie niebezpiecznych dla zdrowia wolnych rodników. W konsekwencji można więc stwierdzić, że kokos zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych.
  •  nawilża, regeneruje oraz wygładza naszą skórę. Pomaga także zwalczać trądzik.
  • wpływa korzystnie  na perystaltykę jelit, dzięki czemu sprzyja rozwojowi korzystnej flory bakteryjnej naszego układu pokarmowego.
  • cukier zawarty w kokosie (ok. 6 g) ma stosunkowo niski indeks glikemiczny (IG o wartości 45), dlatego warto aby zagościł na stałe na stole cukrzyków, w ramach urozmaicenia diety.

Wszystkie te cenne właściwości kokosa warto wprowadzić do codziennej diety. Można to zrobić  z pomocą naturalnego masła kokosowego pozyskiwanego z miąższu kokosa.

Przepis na domowe masło kokosowe z wiórków

Przygotuj około 500-1000 gram wiórków kokosowych. Umieść je w wysokim naczyniu lub w robocie kuchennym. Następnie miksuj je do momentu aż uzyskasz lejącą konsystencję, Im dłużej będziesz miksować/blendować, tym bardziej kremowe masło uzyskasz. Może to potrwać nawet do kilkanastu minut, należy być ciepliwym i oszczędzać swój blender 🙂 Możesz przechowywać masło w lodówce maksymalnie do 2 tygodni.

Masło kokosowe z miąższu

Jednakże dużo bardziej wartościowe pod względem odżywczym będzie przygotowanie masła kokosowego z miąższu kokosa. Wystarczy starannie wydrążyć świeży owoc, pokroić na części i zblendować. Jak powstanie gładka masa, należy przełożyć ją do słoiczka i trzymać w lodówce. W ten sposób przygotowane masło można jeść do 2 tygodni. Jest ono dużo zdrowsze niż takie przygotowane ze zwykłych wiórków. Wersja masła kokosowe z miąższu jest sporo trudniejsza do wykonania w domowych warunkach, najwięcej problemów może sprawić nam dostanie się do środka kokosa. W sieci i w dobrych sklepach spożywczych możemy takie masło kupić. Poniżej zestawienie kilku najbardziej popularnych maseł z miąższu kokosa, które w swoim składzie zawierają najlepszej jakości składniki. Już na wstępie pominęliśmy tanie zamienniki a w zestawieniu brały udział stosunkowo dobre marki które mieliśmy okazje testować.

 

 

Warto jeść kokos w każdej postaci, a skoro można „zamknąć” go na dłużej w lodówce w pomocą masła, to dobrze jest to wykorzystać. Ponadto, masło kokosowe można też oczywiście wykorzystywać jako balsam do ciała. Oprócz tego – masło kokosowe można  jeść jako dodatek do różnych potraw. W sieci można znaleźć wiele przepisów na pyszne ciasta z użyciem masła kokosowego. Można spróbować przygotować takie ciasto, na przykład z bananami.

 

 

Podobne wpisy:

    None Found

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*