Ciastka na diecie? Teraz to możliwe

ciasteczka bez cukru

Czy ciastka podczas diety są dozwolone?

Okazuje się, że tak!! To gratka dla fanów słodyczy, którzy zmagają się z rygorystyczną dietą, dbają o swoje zdrowie i liczą spożywane kalorie. Oczywiście mając na myśli legalne ciastka na diecie mamy tutaj na myśli „specjalne ciastka”, o obniżonej zawartości tłuszczu i cukru. Obecnie, na rynku  dietetycznych słodkości jest bardzo duży wybór – dlatego postanowiliśmy przeprowadzić badanie i stworzyć ranking najlepszych słodyczy – w formie ciastek i wafelków.  Zapraszamy również na nasz video test cukierków bez cukru – w którym przedstawiamy 7 najpopularniejszych tego typu produktów w Polsce.

Co wziąć pod uwagę przy wyborze dietetycznych ciastek?

Przede wszystkim, w pierwszej kolejności należy zwracać uwagę na etykietę i dokładnie czytać wszystkie jej elementy i składniki. Świadomość konsumencka jest dzisiaj bardzo ważna – zwłaszcza w czasach gdzie liczba dobrych i poprawnych informacji jest bardzo niewiele.

To co miałoby się znaleźć na etykiecie dobrej jakości ciastek, to z pewnością powinien być to wysokiej jakości tłuszcz (nieutwardzony). Ponadto takie ciasteczka powinny mieć na liście tabeli wartości odżywczych –  jak najmniejszą zawartość cukru. Ilość cukru znajdziesz w tabelce pod wartością węglowodanów. W ciastkach bez cukru jako zamiennik najczęściej stosuje się maltitol oraz stewię. To substancję naturalnego pochodzenia które mają dużo mniej kalorii, powodują  mniejsze wyrzuty insuliny i glukozy we krwi, a jednocześnie zachowują słodki smak i działają prozdrowotnie na nasz organizm. (więcej o maltitolu i stewii na naszym blogu). Kolejnym ważnym aspektem i przewagą ciastek bez cukru – jest brak zawartości glutenu i wykorzystywanie zdrowszych alternatyw dla tradycyjnej mąki pszennej jak mąka ryżowa.  Zdarzają się również ciastka z dodatkiem białka w postaci koncentratu białka serwatki( jedno z najlepszej jakości białek dla człowieka). Dodatkowa ilość białka będzie pozytywnie wpływać na redukcję apetytu oraz po części, wpłynie pozytywnie na kształtowaniu naszej sylwetki. Białko jest również jednym z najważniejszych elementów każdej diety redukcyjnej i odchudzającej.

ilość cukru ciastka

Obecnie, można bez większego problemu znaleźć takie ciastka, które swoim składem reprezentować będą pożądane słodkości, po które można sięgać bez obawy o swoją sylwetkę, oczywiście jeśli reszta diety jest odpowiednio zbilansowana. Jako zerokalorii.pl dysponujemy największą ofertą ciastek i wafalek bez cukru.

Przykładowe składy tradycyjnych ciastek oraz ciastek bez cukru

Ciastka maślane popularnej marki

Skład: mąka pszenna, cukier, olej palmowy, masło 6%, syrop glukozowo-fruktozowy, jaja w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, substancje spulchniające (węglany sodu, węglany amonu, difosforany), mleko w proszku, miód, sól, aromat

Ciastka Białkowe przykładowe

Składniki: ciastko kruche 65% (mąka kukurydziana, tłuszcz roślinny palmowy nieuwodorniony, skrobia kukurydziana, substancja słodząca: maltitol, koncentrat białek serwatkowych [z mleka], stabilizator: guma arabska, regulator kwasowości: kwas jabłkowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, substancja słodząca: sukraloza, skrobia ziemniaczana), nadzienie o smaku waniliowym 35% (tłuszcz roślinny palmowy nieuwodorniony, substancje słodzące: maltitol, konserwant białek serwatkowych [z mleka], stabilizator: guma arabska, regulator kwasowości: kwas jabłkowy, substancja słodząca: sukraloza, aromat, barwnik: kurkumina.

Podsumowanie: ciastka maślane są dla wielu osób bardzo smaczne. Te osoby być może nie wyobrażają sobie dnia bez choćby jednego ciasteczka. Ponadto ciasteczka maślane są ogólnodostępne, a ich cena oscyluje wokół  5,6 złotych. Z drugiej strony, warto zauważyć, że skład tych ciastek pozostawia wiele do życzenia. Po pierwsze zawierają olej palmowy, czyli tłuszcz niskiej jakości. Olej palmowy zawiera bowiem około 45% tłuszczów nasyconych, sprzyjających otyłości, cukrzycy typu II i wzrostowi „złego” cholesterolu LDL we krwi. Po drugie, substancje spulchniające też nie są zbyt korzystne dla naszego organizmu. Oczywiście spożywane w niewielkich ilościach nie stanowią żadnego zagrożenia, ale na pewno nie mają także żadnej wartości odżywczej.

Podsumowanie: Składniki tego produktu wydają się być jak najbardziej w porządku. Pomimo tego, że lista jest dość długa, to każdy składnik jest w miarę naturalny. Ponadto maltitol jako substancja słodząca jest bardzo odpowiedni dla osób przebywających na diecie, diabetyków i cukrzyków. Do produkcji użyto tłuszczy, które nie zawierają izomerów trans, ponadto produkt ten jest produktem bezglutenowym. Do minusów można zaliczyć fakt, że ciastka te nie są ogólnodostępne i stosunkowo wysoka cena. Można oczywiście zamówić je w naszym sklepie internetowym www.zerokalorii.pl

dietetyczne ciastka bez cukru porówanie

Prawie każdy z nas uwielbia słodycze. Istnieją fani czekolady, ciastek albo jednego i drugiego równocześnie. Okazuje się, że nie jest to aż tak wielki problem. W dzisiejszych czasach mamy tak szeroki wybór produktów, że możemy swobodnie dokonywać świadomych zakupów. Warto czytać etykiety i dokładnie zapoznawać się ze składem produktów, jakie jemy. Fani słodyczy będą zachwyceni nowinkami żywieniowymi!! Można bowiem zjeść ciastko i mieć ciastko, czyli jeść słodycze i nie przytyć. Jednak pamiętajmy również o tym, aby nie rezygnować ze sportu, który jest bardzo ważny zarówno dla naszej duszy, jak i ciała.

Podobne wpisy:

    None Found

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*