Pizza Białkowa – przepis, porównanie z tradycyjną pizzą

Pizza Białkowa –  przepis

W ostatnim wpisie zdradzaliśmy sprawdzony przepis na wykonanie pysznych lodów białkowych o niskiej zawartości cukru i tłuszczu . Tym razem przyszła pora na – pizzę białkową nafaszerowaną wartościowymi proteinami. Odpowiednia podaż białka uważana jest za jeden z kluczowych elementów każdej diety odchudzającej, oraz diet nakierowanych na kształtowanie i budowanie estetycznej sylwetki. Dostarczenie białka na odpowiednim poziomie nie jest łatwe. Dieta wysokobiałkowa po pewnym czasie staję się nudna i monotonna z racji ograniczonej ilości produktów białkowych tj.  – mięsa, ryby, jajka, nabiał, suplementy białkowe.  Na pomoc przychodzą właśnie takie przepisy jak ten 🙂 – zdrowe alternatywy produktów i dań które są zakazane przy odchudzaniu.

Warto nadmienić, że białko jest również podstawowym budulcem w zasadzie wszystkich narządów w naszym ciele i pełni ważną rolę dla naszego zdrowia. Przede wszystkim to właśnie białka są odpowiedzialne za transportowanie różnych substancji potrzebnych naszemu ustrojowi do normalnego funkcjonowania. Jest to między innymi hemoglobina. Ponadto białka uczestniczą w procesach przemiany materii oraz umożliwiają prawidłowy wzrost i rozwój każdego człowieka. OK, ale przejdźmy do sedna wpisu – przepisu na zdrową, niskokaloryczną pizzę z dużą ilością białka.

Domowa pizza białkowa – szybki przepis

Pierwsze pizze pojawiły się już w XVIII wieku w Neapolu. Szybko zdobyły popularność i obecnie znajdują swoich zwolenników na całym świecie. Niestety pizza wykonywana według tradycyjnego przepisu jest dość mocno kaloryczne ze względu na dużą zawartość tłuszczu – który w 1g ma aż 9 kalorii! . Na dodatek, często to właśnie w Polsce stosuje się różne, często mocno przetworzone dodatki. Dlatego, powstał pomysł stworzenia tego pysznego dania w „odchudzonej” wersji. Przedstawiamy przepis na niskokaloryczną pizzę białkową o obniżonej zawartości tłuszczu.

pizza białkowa przepis

Składniki:

  • 100 g mąki orkiszowej

  • 50 g mąki razowej

  • 8 g suchych drożdży

  • jedna łyżka ksylitolu (20 g)

  • 100 ml ciepłej wody

  • pomidory w puszcze pokrojone

  • 100 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu

  • około 200 g piersi z kurczaka

  • sześć średnich pieczarek

  • pół średniej cebuli

  • przyprawy ( u nas oregano)

  • ketchup zero kalorii Walden Farms

Wykonanie:

Ksylitol, drożdże i 4 łyżki mąki mieszamy w 50ml wody. Taką mieszankę odstawiamy na około kwadrans do spęcznienia. Po tym czasie dodajemy całą resztę mąki oraz wody i staramy się wyrobić ciasto na spód pizzy. Znowu odstawiamy na kwadrans i czekamy aż lekko wyrośnie. Po tym czasie wkładamy do foremki lub brytfanki o średnicy 25 – 30 cm. Ciasto smarujemy lekko sosem z naszych krojonych pomidorów z puszki. Na to wszystko nakładamy podsmażonego wcześniej kurczaka, pieczarki i cebula i ładnie dekorujemy pomidorami koktajlowymi, posypujemy żółtym serem i doprawiamy oregano.  Wkładamy do piekarnika na około 20 minut w temperaturze 180 stopni z thermo obiegiem.

Podsumowując, pyszna pizza także może być niskokaloryczna! Na dodatek może przy okazji zawierać sporo białka, które jak wiadomo jest podstawowym budulcem naszego ciała i najważniejszym składnikiem diety. Obecnie, taką pizzę można zamówić w naszym sklepie online lub wykonać samodzielnie w domu. Oba rozwiązania są z pewnością bardziej korzystne niż zamawianie tradycyjnej pizzy w pobliskim barze.

 

Pizza białkowa – porównanie składu

Alternatywą dla bardziej leniwych, lub tych bardziej zapracowanych 🙂 są również produkty z naszego sklepu internetowego.  Jej skład jest jak najbardziej zdrowy, a smak pyszny. Nasza pizza jest bezglutenowa i wysokobiałkowa. ALLNUTRITION PROTEIN PIZZA zawiera aż 49% białka. Jedno opakowanie kosztuje około 37 złotych, a zawiera aż 5 smakowitych porcji! Pizza białkowa z naszego sklepu zawiera tylko 311 kcal w 100 gramach. Ta sama porcja to równowartość aż 49ciu gramów białka i tylko 19stu gramów węglowodanów.

tabela wartości odżwycze pizza białkowa, tradycyjna porównanie

 

Składniki-ciasto: koncentrat białka serwatki [z mleka], izolat białka sojowego, kazeinian wapnia [z mleka], skrobia ziemniaczana, błonnik ziemniaczany, proszek jaja kurzego, proszek białka jaja kurzego, ekstrakt drozdzowy, zioła prowansalskie, ekstrakt papryki, sól, substancje spulchniajace: difosforan sodu, weglan sodu; substancja zageszczajaca: hydroksypropylometyloceluloza.

Tabela makroskładników pizzy białkowej

Kalorie (100 g) 311 kcal
Białko 49 g
Węglowodany 19 g – w tym cukry 1,6 g
Błonnik 14 g
Tłuszcz 1,5 g – w tym nasycone 0,7 g

Podobne wpisy:

    None Found

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*