Masło z Orzechów Laskowych

Masło z Orzechów Laskowych

Zastanawialiście się kiedyś czy można przyrządzić masło z orzechów laskowych? Rozwiewamy Wasze wątpliwości. Oczywiście, że można. Zapewne część osób od razu skojarzy fakty i przypomni sobie popularny krem czekoladowy z orzechami laskowymi ( jego nazwa zaczyna się na – N ). Rzeczywiście posiada ona w swoim składzie orzechy laskowe, ale niestety nie jest to główny składnik… same orzechy stanowią jedynie 13% składku. Podczas gdy masło z orzechów laskowych to naprawdę samo zdrowie. Sprawdźcie sami!

Wspaniałe masło z orzechów laskowych.

Jak wiadomo, w zasadzie wszystkie orzechy są nieocenionym źródłem bogatych właściwości prozdrowotnych. Nie inaczej jest w przypadku orzechów laskowych. Otóż, te orzechy są uzupełnieniem w naszej diecie ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te kwasy, zwłaszcza kwas oleinowy działają odpowiednio na regulację poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi. Ponadto, orzechy laskowe zapewniają naszemu organizmowi odpowiednią dawkę magnezu. Jeśli zjemy ich około 3 łyżki, to wystarczy na uzupełnienie dziennej dawki w 50%-ach. Jeszcze inną zaletą tych orzechów jest fakt, że zawierają one swoistą odmianę witaminy E (alfa-tokoferol), która posiada właściwości ograniczające ryzyko wystąpienia nowotworu pęcherza, nawet o ponad 50 %. Orzechy laskowe stanowią także bogate źródło manganu, który jest powszechnie znanym pierwiastkiem przeciwutleniającym enzymy w mitochondriach, z tego względu odgrywa bardzo ważną rolę w zapobieganiu rozwojowi wszlekich chorób nowotworowych. Orzechy są też dobrą przekąską podczas odchudzania. Posiadają dużą dawkę zdrowego tłuszczu i błonnika, dzięki czemu może nie są odpowiednie podczas tak zwanej „diety cud”, ale na pewno stanowią dla niej zdrową alternatywę. Poza tym, od kilku orzechów dziennie raczej nikt jeszcze nie przytył, a za to zdecydowanie mógł pobudzić swoje procesy metaboliczne. Ważne jest, aby oczywiście zachować umiar, czyli nie jeść na raz pół kilograma orzechów. Jednak kilka dziennie to naprawdę świetny pomysł dla naszego zdrowia i sylwetki także.

Domowe masło z orzechów laskowych

Przedstawiamy więc bardzo prosty przepis na domowe masło orzechowe. Każdy może je bez większego problemu przyrządzić. Wystarczy mieć blender czy robot kuchenny. Składniki także dla nikogo nie będą zaskoczeniem. Wystarczą orzechy laskowe i może odrobina soli himalajskiej do smaku, jednak jej dodawanie nie jest koniecznością. Na początek, aby smak masła był bardziej wyraźny można orzechy uprażyć. Wystarczy ułożyć je w miarę równomiernie na blasze i piec w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez około 10 minut. Należy pamiętać o tym, aby nie były zbyt ciemne, ponieważ będą gorzkie. Ich kolor musi być złoty. Wtedy będą najlepsze, czy to po zmieleniu na masło czy też bez mielenia. Następnie należy zaczekać aż orzechy ostygną, po czym przełożyć je do wysokiego naczynia. Tam dokładnie zmielić na gładką masę. Można także opcjonalnie dodać łyżkę oleju słonecznikowego albo właśnie orzechowego, wtedy powstała masa będzie bardziej przypominać masło. Do powstałej w ten sposób masy możesz dodać odrobinę soli lub jakiegoś zdrowego słodzika. Następnie przełoż masło do przezroczystego słoika i włóż do lodówki. W ten sposób powstałe masło będzie pyszne i zdrowe. Można je spożywać przez około 1-2 tygodnie. Dla bardziej leniwych osób polecam zakup Masła laskowego w specjalistycznych sklepach Bio Eko, zwracajcie tylko uwagę aby zawierały one tylko i wyłącznie orzechy laskowe – 100%, bez dodatku soli, cukru i oleju palmowego.

Inne istotne właściwości orzechów laskowych

Witamina B6, która jest obecna w orzechach laskowych jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania aminokwasów białkowych. Odgrywają one (poza podstawową funkcją budulca mięśni) ważną rolę jako regulator w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego. Niedobór witaminy B6 może nawet przyczynić się do hamowania syntezy mieliny, która jest potrzebna do optymalnego funkcjonowania układu nerwowego. Witamina B6 jest również niezbędna do prawidłowego działania niektórych neuroprzekaźników, w tym melatoniny, adrenaliny oraz serotoniny. Wszystkie z nich są oczywiście bardzo istotne dla naszego organizmu. Serotonina odgrywa nieocenioną rolę w walce z depresją.

Podsumowując, warto jeść orzechy laskowe w każdej postaci. Jeżeli jednak mamy tendencję do zapominania o zjedzeniu kilku orzeszków dziennie bądź zwyczajnie nie lubimy ich smaku, to właśnie odpowiednim rozwiązaniem będzie dla nas wykonanie domowego masła orzechowego. Jest to szybkie i bardzo proste. Każdy sobie bez większego problemu z tym poradzi.

Podobne wpisy:

    None Found

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*