Pyszne i mocno energetyczne batoniki bazujące na zdrowych tłuszczach. Kompozycja trzech rodzajów orzechów z dodatkiem wiórków kokosowych zapewnia nam duże ilość kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w odpowiednim stosunku. Duża ilość białka oraz węglowodany o niskim indeksie glikemicznym i sporej sytości sprawiają że batonik to idealny zamiennik posiłku, lub posiłek przed treningowy.
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych najlepiej błyskawicznych (ok 50g)
- 80 g masła orzechowego
- dwie łyżeczki wiórek kokosowych (ok 10g)
- duża garść orzechów nerkowca (ok 20g)
- duża garść orzechów włoskich (ok 20g)
- garść migdałów (ok 14g)
- garść rodzynek (ok.10g)
- dwie łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Każdy z rodzajów orzechów siekamy, ugniatamy na jak drobne kawałki, w sumie ich wielkość to Twój wybór. Tak rozdrobnione orzechy mieszamy z masłem orzechowym 100% w wersji smooth i resztą składników. Mieszając dodajemy stopniowo wodę. Teraz gotowa masę wykładamy na folię aluminiową, ugniatając w kształt batoników. Wkładamy do lodówki na ok 120 minut.
Autor:
Dodaj komentarz