Energetyczne batoniki orzechowe

Pyszne i mocno energetyczne batoniki bazujące na zdrowych tłuszczach. Kompozycja trzech rodzajów orzechów z dodatkiem wiórków kokosowych zapewnia nam duże ilość kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w odpowiednim stosunku. Duża ilość białka oraz węglowodany o niskim indeksie glikemicznym i sporej sytości sprawiają że batonik to idealny zamiennik posiłku, lub posiłek przed treningowy.

batonik orzechowy

 

Składniki: 

  • pół szklanki płatków owsianych najlepiej błyskawicznych (ok 50g)
  • 80 g masła orzechowego 
  • dwie łyżeczki wiórek kokosowych (ok 10g)
  • duża garść orzechów nerkowca (ok 20g)
  • duża garść orzechów włoskich (ok 20g)
  • garść  migdałów  (ok 14g)
  • garść  rodzynek  (ok.10g)
  • dwie łyżki zimnej wody

 


 

 

Przygotowanie:

Każdy z rodzajów orzechów siekamy, ugniatamy na jak drobne kawałki, w sumie ich wielkość to Twój wybór. Tak rozdrobnione orzechy mieszamy z masłem orzechowym 100% w wersji smooth i resztą składników.  Mieszając dodajemy stopniowo wodę. Teraz gotowa masę wykładamy na folię aluminiową, ugniatając w kształt batoników. Wkładamy do lodówki na ok 120 minut.

Autor:

Ewelina

 

 

 

Podobne wpisy:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*