Nadzwyczaj proste w przygotowaniu, idealne jako pełnowartościowa przekąska w ciągu dnia lub zamiennik posiłku. Batoniki białkowe które możesz zrobić własnoręcznie to bogactwo wartości odżywczych i idealne rozwiązanie dla osób żyjących w ciągłym biegu.
Składniki (ilości podane na 8 batoników):
- cztery miarki odżywki białkowej, u nas smak czekoladowy
- pół szklanki masła orzechowego (u nas migdałowe)
- dwie szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka nasion lnu
- pół szklanki wody
- dwa banany
- dwie łyżki suszonych malin
- dwie łyżki żurawin lub rodzynek
Przygotowanie:
Wszystkie nasze składniki wsypujemy i mieszamy w dużej misce. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji wykładamy wszystko na blachę do pieczenia, którą uprzednio musimy obłożyć pergaminem. Wszystko wkładamy do zamrażarki na ok. 120 min. Po wyjęciu tniemy nasze batoniki na dowolna wielkość. Z podanych ilości składników uzyskaliśmy osiem batoników. Rozkład makroskładników i kalorii podany w obrazku jest odpowiedni jednemu batonikowi.
Autor:
Dodaj komentarz