Dzisiaj troszeczkę bardziej kaloryczny przepis, z racji że bazuje on na nasionach słonecznika i sezamu. Nasiona słonecznika zapewne zna każdy z nas, ale mało kto wie ile dobrego dostarczamy organizmowi kiedy je spożywamy. Słonecznik to duże ilości fitosteroli, duże ilości minerałów i dobrych dla organizmu kwasów tłuszczowych. Kolejny składnik, czyli sezam – roślinka bogata w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, dodatkowo zawiera spore ilości lecytyny, która pozytywnie wpływa na naszą pamięć, sprawność umysłową. To także duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Składniki:
- 55 g sezamu
- 40 g słonecznika łuskanego
- dwie małe łyżki ciemnego kakao
- 6 łyżeczek miodu
- słodzik (tutaj jak zawsze dobrowolna ilość
Przygotowanie:
Nasz sezam i słonecznik prażymy na patelni ( bez dodatku tłuszcz) aż do momentu uzyskania złotego koloru. Uważajcie aby nie przypalić nasion. Następnie blendujemy wszystko na konsystencję masy. Dodajemy kakao, łyżki miodu i słodzik. Tak przygotowaną masę ugniatamy i formujemy coś na kształt batoników.
Autor przepisu:
Dodaj komentarz