Był Sernik, był kopiec kreta w wersji marchewkowej, a dzisiaj przygotowaliśmy dla Was Ciasto z Cukinii. Specjalny przez z obniżoną ilością tłuszczu, na bazie mąki orkiszowej i oczywiście cukinii. Bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu – zajmie Ci maksymalnie 15 minut.
Składniki:
- 4 średnie jaja, całe (ok. 240 g)
- 80 g mąki orkiszowej
- 1 mała sztuka cukinii (u nas ok.200g)
- dwie łyżeczki cynamonu
- dowolna ilość słodzika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 kostki gorzkiej czekolady 90% kakao (ok. 15 g)
- aromat waniliowy bez cukru i tłuszczu
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od całych jaj po czym ubijamy na sztywną pianę. Do tego dodajemy żółtka i słodzik. Naszą cukinię obieramy i trzemy na tarce po czym mieszamy z ubitymi wcześniej jajkami. Dodaje do tego dwie łyżki cynamonu, łyżkę proszku do pieczenia i kilka kropli aromatu waniliowego. Całość lekko mieszamy. Tak przygotowaną konsystencję wylewamy na wysmarowaną wcześniej tłuszczem blachę. Całość posypujemy pokrojoną w małe kawałeczki gorzką czekoladą. Wkładamy do piekarniki na pół godziny w 180 stopniach.
Autor:
Dodaj komentarz