Dietetyczne Ciasto z Cukinii

Był Sernik, był kopiec kreta w wersji marchewkowej, a dzisiaj  przygotowaliśmy dla Was Ciasto z Cukinii. Specjalny przez z obniżoną ilością tłuszczu, na bazie mąki orkiszowej i oczywiście cukinii. Bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu – zajmie Ci maksymalnie 15 minut.

ciasto z cukinii baner

Składniki:

  • 4 średnie jaja, całe (ok. 240 g)
  • 80 g mąki orkiszowej
  • 1 mała sztuka cukinii (u nas ok.200g)
  • dwie łyżeczki  cynamonu
  • dowolna ilość słodzika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 kostki gorzkiej czekolady 90% kakao (ok. 15 g)
  • aromat waniliowy bez cukru i tłuszczu

 


 

Przygotowanie:

Oddzielamy białka od całych jaj po czym ubijamy na sztywną pianę. Do tego dodajemy żółtka i słodzik. Naszą cukinię obieramy i trzemy na tarce po czym mieszamy z ubitymi wcześniej jajkami. Dodaje do tego dwie łyżki cynamonu, łyżkę proszku do pieczenia i kilka kropli aromatu waniliowego. Całość lekko mieszamy. Tak przygotowaną konsystencję wylewamy na wysmarowaną wcześniej tłuszczem blachę. Całość posypujemy pokrojoną w małe kawałeczki gorzką czekoladą. Wkładamy do piekarniki na pół godziny w 180 stopniach.

Autor:

Ewelina

Podobne wpisy:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*