Dietetyczne Ciasto ryżowe z gruszką

dietetyczne ciasto ryżowe.

 

Składniki:

  • jeden woreczek ryżu paraboiled (100g)
  • dwa średnie jaja, całe (ok 120g)
  • dwa żółtka z jaj (ok 40g)
  • 40 g ksylitolu ( ok 7 łyżeczek)
  • 40 g masła orzechowego
  • 1 średnia gruszka (200 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 


 

Przygotowanie:

Gotujemy nasz ryż przez około 20 minut. W między czasie ubijamy białka z jaj wraz z ksylitolem. Dodajemy żółtko i wszystko delikatnie mieszamy. Wcześniej ugotowany i wystudzony ryż oraz masło orzechowe dodajemy do mieszanki jajek i ksylitolu. Wszystko energicznie mieszamy, dodając łyżeczkę proszku do pieczenia – do momentu uzyskania jednolitej masy.  Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Foremkę wypełniamy połową naszej masy, na to wykładamy plasterki gruszki a następnie dodajemy resztę masy do ciasta. Całość wkładamy do piekarnika w temp. 180 celsjusza na godzinę.

 

Autor: 

Ewelina

 

Podobne wpisy:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*