Składniki:
- jeden woreczek ryżu paraboiled (100g)
- dwa średnie jaja, całe (ok 120g)
- dwa żółtka z jaj (ok 40g)
- 40 g ksylitolu ( ok 7 łyżeczek)
- 40 g masła orzechowego
- 1 średnia gruszka (200 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Gotujemy nasz ryż przez około 20 minut. W między czasie ubijamy białka z jaj wraz z ksylitolem. Dodajemy żółtko i wszystko delikatnie mieszamy. Wcześniej ugotowany i wystudzony ryż oraz masło orzechowe dodajemy do mieszanki jajek i ksylitolu. Wszystko energicznie mieszamy, dodając łyżeczkę proszku do pieczenia – do momentu uzyskania jednolitej masy. Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Foremkę wypełniamy połową naszej masy, na to wykładamy plasterki gruszki a następnie dodajemy resztę masy do ciasta. Całość wkładamy do piekarnika w temp. 180 celsjusza na godzinę.
Autor:
Dodaj komentarz