Dzisiaj przepis na przepyszny sernik z kaszy jaglanej. Jedna z niewielu kasz które maja działanie podnoszące poziom PH w naszym organizmie ( działa zasadotwórczo), dodatkowo jagły mają wiele właściwości odżywczych, a nawet leczniczych. Idealnie komponuje się ze słodkim smakiem i delikatnym twarogiem w naszym serniku. Kasza Jaglana poza wyjątkowym smakiem to również bogactwo wartości odżywczych – zawiera lecytyny i wit.E, która ma pozytywne działanie na pracę naszego mózgu oraz reguluje odpowiednio poziom cholesterol i trójglicerydów . Charakteryzuje się również występowaniem dużych ilości witamin z grupy B tj. B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz miedzi i żelaza
Składniki masę jaglaną:
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 jaja (ok. 120g)
- 10 g płatków migdałów
- 10 tabletek pokruszonego słodzika, opcjonalnie inny zamiennik
- aromat migdałowy
Składniki na masę serową:
- 200 g twarogu chudego
- 1 jajo (ok. 60g)
- 10 tabletek pokruszonego słodzika, opcjonalnie inny zamiennik
- aromat pomarańczowy
Składniki na kruszonkę:
- 20 g płatków owsianych
- 10 g wiórek kokosowych
- 5 tabletek pokruszonego słodzika, opcjonalnie inny zamiennik
- 30 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Naszą kaszę jaglana gotujemy przez około 15-20 minut, po czym studzimy w zimnej wodzie. Aby uniknąć gorzkiego posmaku naszej kaszy jaglanej, polej ją najpierw zimną wodą, a potem ugotuj. Po ostygnięciu miksujemy z całymi jaja, rozpuszczonym wcześniej słodzikiem, migdałami i aromatem. Tak przygotowaną konsystencję wykładamy na foremkę i pieczemy w piekarniku przez kwadrans w temp. 180 stopni. W między czasie zmiksuj twaróg z jajkiem, słodzikiem i aromatem pomarańczowym na jednolitą masę. Do zrobienia kruszonki musisz wymieszać wszystkie podane składniki. Gdy spód z kaszy jaglanej się podpiecze wyłożyć na niego masę serową a następnie kruszonkę, którą należy lekko przyklepać do masy serowej. Całość piec jeszcze przez 30 minut w tej samej temperaturze.
Autor:
Dodaj komentarz