Dietetyczny Sernik Jaglany

Dzisiaj przepis na przepyszny sernik z kaszy jaglanej. Jedna z niewielu kasz które maja działanie podnoszące poziom PH w naszym organizmie ( działa zasadotwórczo), dodatkowo jagły mają wiele właściwości odżywczych, a nawet leczniczych.  Idealnie komponuje się ze słodkim smakiem i delikatnym twarogiem w naszym serniku. Kasza Jaglana poza wyjątkowym smakiem to również bogactwo wartości odżywczych – zawiera lecytyny i wit.E, która ma pozytywne działanie na pracę naszego mózgu oraz reguluje odpowiednio poziom cholesterol i trójglicerydów . Charakteryzuje się również występowaniem dużych ilości witamin z grupy B tj.  B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz miedzi i żelaza

Sernik jaglany kalorie

 

Składniki masę jaglaną:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 jaja (ok. 120g)
  • 10 g płatków migdałów
  • 10 tabletek pokruszonego słodzika, opcjonalnie inny zamiennik
  • aromat migdałowy

 

Składniki na masę serową:

  • 200 g twarogu chudego
  • 1 jajo (ok. 60g)
  • 10 tabletek pokruszonego słodzika, opcjonalnie inny zamiennik
  • aromat pomarańczowy

 

Składniki na kruszonkę:

  • 20 g płatków owsianych
  • 10 g wiórek kokosowych
  • 5 tabletek pokruszonego słodzika, opcjonalnie inny zamiennik
  • 30 g jogurtu naturalnego

 


 

Przygotowanie:

Naszą kaszę jaglana gotujemy przez około 15-20 minut, po czym studzimy w zimnej wodzie. Aby uniknąć gorzkiego posmaku naszej kaszy jaglanej, polej ją najpierw zimną wodą, a potem ugotuj. Po ostygnięciu miksujemy z całymi jaja, rozpuszczonym wcześniej słodzikiem, migdałami i aromatem. Tak przygotowaną konsystencję wykładamy na foremkę i pieczemy w piekarniku przez kwadrans w temp. 180 stopni. W między czasie zmiksuj twaróg z jajkiem, słodzikiem i aromatem pomarańczowym na jednolitą masę. Do zrobienia kruszonki musisz wymieszać wszystkie podane składniki. Gdy spód z kaszy jaglanej się podpiecze wyłożyć na niego masę serową a następnie kruszonkę, którą należy lekko przyklepać do masy serowej. Całość piec jeszcze przez 30 minut w tej samej temperaturze.

Autor:

Ewelina

 

 

Podobne wpisy:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*