Galaretka z Kaszy Jaglanej

Dzisiaj przepis z zapomnianą i niedocenianą – kaszą jaglaną . Jedna z niewielu kasz które maja działanie podnoszące poziom PH w naszym organizmie ( działa zasadotwórczo), dodatkowo jagły mają wiele właściwości odżywczych, a nawet leczniczych. Odpowiednio przygotowana idealnie komponuje się ze słodkim smakiem – o czym już niebawem się przekonasz 😉 Jagły zawierają spore stężenie lecytyny i wit.E, która ma pozytywne działanie na pracę naszego mózgu oraz reguluje odpowiednio poziom cholesterol i trójglicerydów . Charakteryzuje się również występowaniem dużych ilości witamin z grupy B tj.  B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz miedzi i żelaza

galaretka z kaszy jaglanej makroskładniki i kalorie

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 35 g kaszy jaglanej
  • dwie garści  mrożonych malin (ok 40g)
  • trzy garści ] mrożonych truskawek (ok 60g)
  • 10 g rodzynek
  • 10 g żurawiny
  • łyżeczka ksylitolu – opcjonalnie można użyć stewii, erytrytoli.
  • 4 łyżeczki żelatyny deserowej
  • Syrop truskawkowy Walden Farms ZEROKALORII

Przygotowanie:

Aby uniknąć gorzkiego posmaku naszej kaszy jaglanej, polej ją najpierw zimną wodą, a potem ugotuj przez około 15-20 min – do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości. Maliny i Truskawki blendujemy na mus. Dodajemy żurawinę, rodzynki i w naszym przypadku ksylitol.  Następnie rozpuść żelatynę w 125 ml wody (pół szklanki). Wszystko dokładnie mieszany z kaszą i wcześniej przygotowanym musem owocowym. Tak otrzymaną masę, przełóż do miseczki, a następnie dobrze schłódź – wkładając do lodówki na 2 godziny. Na samym końcu udekoruj wszystko Syropem Walden Farms ZERO KALORII

Autor:

Ewelina

 

Podobne wpisy:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*