Dzisiaj przepis z zapomnianą i niedocenianą – kaszą jaglaną . Jedna z niewielu kasz które maja działanie podnoszące poziom PH w naszym organizmie ( działa zasadotwórczo), dodatkowo jagły mają wiele właściwości odżywczych, a nawet leczniczych. Odpowiednio przygotowana idealnie komponuje się ze słodkim smakiem – o czym już niebawem się przekonasz 😉 Jagły zawierają spore stężenie lecytyny i wit.E, która ma pozytywne działanie na pracę naszego mózgu oraz reguluje odpowiednio poziom cholesterol i trójglicerydów . Charakteryzuje się również występowaniem dużych ilości witamin z grupy B tj. B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz miedzi i żelaza
Składniki:
- 35 g kaszy jaglanej
- dwie garści mrożonych malin (ok 40g)
- trzy garści ] mrożonych truskawek (ok 60g)
- 10 g rodzynek
- 10 g żurawiny
- łyżeczka ksylitolu – opcjonalnie można użyć stewii, erytrytoli.
- 4 łyżeczki żelatyny deserowej
- Syrop truskawkowy Walden Farms ZEROKALORII
Przygotowanie:
Aby uniknąć gorzkiego posmaku naszej kaszy jaglanej, polej ją najpierw zimną wodą, a potem ugotuj przez około 15-20 min – do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości. Maliny i Truskawki blendujemy na mus. Dodajemy żurawinę, rodzynki i w naszym przypadku ksylitol. Następnie rozpuść żelatynę w 125 ml wody (pół szklanki). Wszystko dokładnie mieszany z kaszą i wcześniej przygotowanym musem owocowym. Tak otrzymaną masę, przełóż do miseczki, a następnie dobrze schłódź – wkładając do lodówki na 2 godziny. Na samym końcu udekoruj wszystko Syropem Walden Farms ZERO KALORII
Autor:
Dodaj komentarz