Składniki:
- pół szklanki mąki orkiszowej (ok.50g)
- 3 całe jajka (ok. 180g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Suche drożdże Delekta 10g
- dowolna ilość słodzika, u nas kilka tabletek stevii
- 10 g płatków migdałów
- 40 g mieszanki posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, całe migdały)
- 20 g gorzkiej czekolady (ok. 2,3 średnie kostki)
Przygotowanie:
Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptą soli himalajskiej. Do tego dokładamy żółtka i roztopiony wcześniej słodzik.Następnie wszystko delikatnie mieszamy z proszkiem do pieczenia, mąką i drożdżami. Na sam koniec dodajemy posiekane wcześniej orzechy i płatki migdałów. Ciasto wkładamy do foremki (najlepiej okrągłej). Wkładamy do piekarnika na czas około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Został jedynie rozpuścić czekoladę i udekorować ciasto polewając ją po wierzchu. Ciasto możemy udekorować np. truskawkami.
Autor:
Dodaj komentarz