
Składniki:
- 3 całe jaja (ok. 180g)
- 2 łyżki ksylitolu
- 40 ml oleju ryżowego
- 50 g mąki orkiszowej
Polewa:
- 40 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka (ok 30g)
- do posypania 10 g płatków migdałów
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z ksylitolem, do tego dodać mąkę orkiszową i olej ryżowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie białka z jajek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy wraz z rodzynkami do wcześniej przygotowanej masy – delikatnie mieszając.Tak przygotowaną masę wlewamy do naszych foremek na babeczki. Piec w piekarniku w temp. 170 stopni przez okres 20-25 minut. Po upieczeniu wystudzić. Gorzką czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem tak aby powstała jednolita konsystencja i polewamy nasze babeczki dodatkowo dekorując migdałami.
Autor:
Dodaj komentarz