Składniki:
- kostka białego sera – chudego (ok.250g)
- małe opakowanie jogurtu greckiego (ok 100g)
- 200 g truskawek
- cztery łyżki słodzika ( w naszym przypadku erytrol)
- siedem łyżeczek żelatyny
- 3 wafelki pieczywa chrupkiego graham (ok 21g)
- 3 torebki herbaty truskawkowej (w przepisie jako galaretka)
Przygotowanie:
Nasz biały ser miksujemy z jogurtem greckim i erytrolem. Do tego dodajemy zblendowane wcześniej 100g truskawek (połowę z naszej puli). Żelatynę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i dodajemy do masy twarogowej. Na spód dowolnego naczynia/pojemnika/foremki wykładamy nasze wafelki z chrupkim pieczywem. Na nie wylewamy naszą masę twarogową, po czym wkładamy do lodówki. W między czasie zaparzamy herbatę truskawkową i rozpuszczamy w niej żelatynę. Gdy nasza masa serowa stężeje, wkładamy na nią pozostałe 100g truskawek pokrojonych w ćwiartki a całość zalewamy naszą „galaretką z herbaty”. Wkładamy z powrotem do lodówki na mniej więcej pół godziny.
SMACZNEGO 🙂
Autor:
Dodaj komentarz