Babeczki orzechowe

Babeczki orzechowe

 

Składniki:

  • pół szklanki mąki orkiszowej (ok.50g)
  • 3 całe jajka (ok. 180g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Suche drożdże Delekta 10g
  • dowolna ilość słodzika, u nas kilka tabletek stevii
  • 10 g płatków migdałów
  • 40 g mieszanki posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, całe migdały)
  • 20 g gorzkiej czekolady (ok. 2,3 średnie kostki)

 


 

Przygotowanie:

Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptą soli himalajskiej. Do tego dokładamy żółtka i roztopiony wcześniej słodzik.Następnie wszystko delikatnie mieszamy z proszkiem do pieczenia, mąką i drożdżami. Na sam koniec dodajemy posiekane wcześniej orzechy i płatki migdałów. Ciasto wkładamy do foremki (najlepiej okrągłej). Wkładamy do piekarnika na czas około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Został jedynie rozpuścić czekoladę i udekorować ciasto polewając ją po wierzchu. Ciasto możemy udekorować np. truskawkami.

Autor:

Ewelina

Podobne wpisy:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*