Zdrowe słodycze – czy istnieją naprawdę?

Zdrowe słodycze – spełnienie marzeń każdego łasucha!

Uwielbiasz to uczucie, kiedy słodka czekolada delikatnie pieści Twoje podniebienie, przynosząc kubkom smakowym upragnioną rozkosz? Kolorowe cukierki skutecznie poprawiają Ci nastrój w gorsze dni, dlatego obowiązkowo muszą czekać w kieszeni lub w torebce? Apetyczne ciastka i babeczki kuszą Cię zza okna przydomowej cukierni, a Ty nie potrafisz im się oprzeć? Prawdopodobnie jedyną rzeczą, która spędza Ci sen z powiek jest to, że słodycze wcale nie są tak zdrowe, a ich nadmiar może szybko zniszczyć efekty uzyskane podczas wielu godzin na siłowni. Na szczęście z odsieczą przybywają zdrowe słodycze – równie pyszne, a jednocześnie pozbawione niszczycielskiego cukru, tłuszczu i przede wszystkim kalorii!

Skąd bierze się apetyt na słodycze?

Zastanawiasz się, jak to możliwe, że miseczka pełna czekoladowych ciastek nigdy nie postoi u Ciebie zbyt długo, a każda wizyta w sklepie kończy się zakupem batonika? Przyczyn nadmiernego apetytu na słodycze może być kilka. Jedną z najczęstszych jest stosowanie rygorystycznych diet. Permanentny niedobór kalorii i składników odżywczych powoduje, że organizm automatycznie przechodzi przechodzi w stan “przetrwania” – po kilku dniach diety w końcu się łamiesz i zjadasz całą czekoladę, kilka ciastek, pizzę, a później kolejne słodycze.

Inną przyczyną nadmiernego apetytu na niezdrowe jedzenie mogą być substancje, dodawane do tego typu produktów. Słodycze czy chipsy sprawiają, że mózg chce ich coraz więcej, więc… sięgamy po kolejny kawałek czekolady. O przyczynach zbyt częstego sięgania po słodycze i niezdrowe przekąski nie trzeba długo mówić – nadwaga, złe samopoczucie, problemy zdrowotne i wiele innych. Na szczęście istnieją sposoby na poradzenie sobie z tym kłopotem – zdrowe słodycze!

Zdrowe słodycze – czy istnieją naprawdę?

Alarm podnoszony przez dietetyków przyniósł oczekiwane efekty – chętniej zwracamy uwagę na to, co jemy. W efekcie nieustannie poszukujemy alternatywy dla niezdrowej żywności.  Zdrowe słodycze, które będą zarazem pyszne, to nie lada wyzwanie! Na szczęście na rynku można znaleźć mnóstwo produktów, które rozpieszczają podniebienia łasuchów – cukierki bez cukru, landrynki, lizaki, a nawet żelki bez cukru. Czyż to nie brzmi cudownie? To jeszcze nie wszystkie. W wielu sklepach znaleźć można czekoladę bez cukru, wafelki, ciasteczka, puddingi, lody… Tego rodzaju zdrowe słodycze to świetna opcja nie tylko dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów ale też dla każdego, kto dba o zdrowie. Nie ukrywajmy – sklepowe słodkości to połączenie cukru, niezdrowego tłuszczu i innych żywieniowych potworków. Wystarczy chwila zastanowienia, aby uświadomić sobie, że te produkty wcale nie są apetyczne!

Rzecz jasna, nie samym chlebem żyje człowiek. Każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje sięgnąć po coś słodkiego. Warto jednak robić to świadomie i wybierać zdrowe słodycze. Dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się zawczasu w cukierki czy czekoladę bez cukru, aby w chwili kryzysu nie skusić się na niskiej jakości słodycze ze sklepu. Zdrowe łakocie można zajadać bez wyrzutów sumienia i bez zamartwiania się o sylwetkę – dzięki ogromnej wiedzy żywieniowej, którą dziś dysponujemy, produkty te łączą w sobie to, co najlepsze.

Jak powstają zdrowe łakocie?

Zadajesz sobie pytanie, jakim cudem słodycze mogą być zdrowe? Sekretem są tutaj naturalne substancje słodzące, takie jak ksylitol, stewia czy maltitol. Przyjrzyjmy się nim nieco bliżej. Ksylitol to z pewnością jedna z najpopularniejszych alternatyw dla tradycyjnego cukru. Nie bez powodu zdrowe słodycze często zawierają w sobie ten cukier brzozowy. Ksylitol jest niezwykle słodki, a zarazem ma niski indeks glikemiczny i niemal zero kalorii. Oryginalny ksylitol pochodzi z Finlandii i pozyskiwany jest z kory brzozy – warto o tym pamiętać. Co ciekawe, ksylitol może być skutecznym wsparciem w walce z próchnicą – z pewnością nie można tego powiedzieć o tradycyjnym cukrze! Ksylitol to jedna z najchętniej wykorzystywanych substancji, stosowanych przy produkcji zdrowych słodyczy.

Stewia to kolejny słodki hit – jest aż 350 razy słodsza od sacharozy, dlatego już niewielka ilość nadaje potrawom upragniony smak. Stewia może obniżać poziom glukozy we krwi, zawiera całkiem niezłe ilości witaminy C i kwasu foliowego, a dodatkowo przeciwdziała próchnicy. Warto mieć ją w swojej kuchni, jeśli chcesz przygotować zdrowe słodycze!

Maltitol to kolejny świetny zamiennik cukru. Podobnie jak stewia, może być stosowany przez diabetyków i nie powoduje próchnicy. Sprawdzi się również w wypiekach, ponieważ dobrze reaguje na wysokie temperatury.

To tylko niektóre substancje, wykorzystywane w produkcji zdrowych słodyczy. Na rynku znaleźć można o wiele więcej zamienników cukru – warto śledzić trendy w tej dziedzinie, ponieważ tradycyjny cukier to bez wątpienia przeżytek, i to bardzo niezdrowy.

Zdrowe słodycze – podsumowanie

Jak widzisz, osoby uwielbiające słodycze wcale nie są skazane na nadwagę i wyrzuty sumienia. Zdrowe słodycze to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodkości – znaleźć je można zarówno w specjalistycznych sklepach, jak i przygotować samodzielnie w domu. Skusisz się na czekoladę bez cukru, a może wolisz upiec pachnące ciasto, pozbawione pustych kalorii?

Podobne wpisy:

    None Found

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*