Czekolady bez Cukru – Właściwości + WIDEO TEST

Czekolady bez Cukru – wideo zestawienie najbardziej popularnych smaków i firm

Chyba każdy marzy o tym, żeby swobodnie jeść czekoladę i nie martwić się o nadmierne spożycie cukru w swojej dieccie.  Niektórzy chcą przekąsić choćby jedną kostkę,  inni wolą zjeść  całą tabliczkę – problemem jednak zawsze był cukier i jego negatywny wpływ na nasze zdrowie i sylwetkę.  Czy nie byłoby wspaniale móc jeść pyszną i  słodką czekoladę bez jakichkolwiek obaw?

 

Obecnie dzięki zastosowaniu w czekoladach bez cukru – substancji słodzących naturalnego pochodzenia jest to już możliwe! Najczęściej używanym zamiennikiem jest stewia oraz maltitol. W skrócie – stewia jest  prawie trzysta razy słodsza od białego cukru (jednej jego szklance odpowiada łyżeczka stewii), ale za to nie ma żadnych kalorii, dlatego nie zwiększa masy ciała. Dawniej uważano ją za związek rakotwórczy, jednak w 2011 r. Europejski Urząd ds Bezpieczeństwa Żywności potwierdził jej nieszkodliwość. Występuje w formie kryształków i tabletek oraz w postaci płynu i proszku. Stewia czy inne zamienniki cukru używane w Czekoladach – są bezpiecznie dla cukrzyków idiabetyków. Nie podnoszą poziomu glukozy we krwi i mają niskie indeksy glikemiczne.  Nie dość, że są niskokaloryczne to jeszcze posiadają liczne prozdrowotne właściwości. Teraz nie musisz się już obawiać o utratę wagi, możesz jeść czekoladę prawie, że bez ograniczeń! Czekolada jest smaczna i zdrowa, więc możesz spokojnie dodawać ją do przygotowywanych przez siebie pysznych deserów bądź jeść kilka kostek jako przekąskę między posiłkami.

 

Czekolady bez cukru posiadają w swoim składzie różne zamienniki. Nie dość, że są one niezwykle niskokaloryczne, to jeszcze zdrowe. Otóż okazuje się, że polifenole, które są zawarte w czekoladzie powodują wytwarzanie tlenku azotu w układzie krwionośnym człowieka. W ten magiczny sposób przyczyniają się do rozluźnienia tętnic oraz obniżenia ciśnienia krwi. Sekret tkwi w kakao. Badania wykazały, że sproszkowane kakao ogranicza zniszczenia wyrządzone przez tak zwany zły cholesterol (LDL).

Inną zaletą czekolady jest oczywiście fakt, że jest ona bogatym źródłem energii. Wiadomo, że za jednym razem lepiej nie jeść całej tabliczki, ale kilka kostek jest naprawdę dobrym pomysłem, zwłaszcza w okolicach pory drugiego śniadania. Co więcej, czekolada zawiera sporo błonnika, który jest przecież niezbędny przy odchudzaniu. Jest ona także źródłem żelaza, manganu, magnezu, miedzi, potasu, fosforu, cynku oraz selenu. Na dodatek, czekolada zawiera nawet niewielkie ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, co jest korzystne dla prawidłowej pracy naszego serca i całego układu krwionośnego. Oczywiście lepsza dla naszego organizmu jest czekolada gorzka, która zawiera większą ilość kakao. Ciemna czekolada jest także źródłem przeciwutleniaczy. Badania potwierdziły, że surowe, czyli nieprzetworzone ziarna kakaowe to jedne z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy w żywności. Testowano je ze względu na zawartość polifenoli oraz katechin.

 

Czekolada poprawia także koncentrację. Często słyszy się, że dobrze jest przed egzaminem lub nauką w domu zjeść kilka kostek czekolady. Nie dość, że pobudzi nas ona do życia, doda energii, to jeszcze poprawi koncentrację. Wykazano również, że kakao może znacznie poprawiać funkcje poznawcze u osób starszych, z różnego rodzaju zaburzeniami psychicznymi i pozytywnie wpłynąć na płynność słowną.Ponadto, wiele przeprowadzonych badań wykazało, że czekolada jest świetnym poprawiaczem nastroju. Zawiera bowiem fenyloetyloaminę (PEA) – taki sam związek chemiczny, który wydziela się kiedy się zakochujesz. Tym samym zachęca mózg do uwalniania przyjemnych endorfin. Smak, zapach oraz tekstura czekolady stymuluje obszary naszego mózgu związane ze szczęściem. Atryptofan stymuluje produkcję serotoniny – naturalny środek przeciwdepresyjny.

Jeszcze inną zaletą czekolady jest korzystny wpływ na naszą skórę. Otóż, polifenole znajdujące się w czekoladzie mogą skutecznie ograniczać uszkodzenia skóry wywołane działaniem słońca, poprawiając przy tym przepływ krwi do skóry i zwiększając jej jędrność oraz nawilżenie. Istnieje więc szereg zalet związanych z jedzeniem czekolady. Warto z nich korzystać, bo przecież jedzenie jej jest przyjemnością samą w sobie. O ile smaczniejsza będzie każda kostka bez wyrzutów sumienia?

Na dodatek, okazuje się, że jedzenie czekolady jakieś 20 minut przed i 5 minut po lunchu oraz kolacji może zmniejszyć nasz apetyt nawet do 50 procent, ponieważ czekoladka wyzwala hormony hamujące apetyt.

Przygotowaliśmy dla Ciebie video TEST – najpopularniejszych czekolad bez cukru. 

 

W naszym teście czekolad bez cukru – staraliśmy się tak dobrać asortyment aby każdy znalazł coś dla siebie. Od tradycyjnych czekolad mlecznych ze stewią, po te bardziej wyszukane – ciemne z dużą zawartością kakao, z dodatkiem owoców jak truskawki, mango, pomarańcze owoce leśne, a nawet jagody Goji. Znalazły się również czekolady z dodatkiem kawy, oraz cynamonu. W naszym teście brały udział czekolady bazujące na takich subtancjach słodzących jak stewia, ksylitol oraz maltitol.

Podobne wpisy:

    None Found

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*