Laktoferyna w odżywkach białkowych

Laktoferyna – działanie, zastosowanie oraz skutki uboczne

Laktoferyna jest substancją, której przypisuje się wiele korzyści – takich jak wzmacnianie układu odpornościowego, poprawa mikrobioty jelitowej oraz zwiększone wchłanianie składników odżywczych. Jednakże czym dokładnie jest laktoferyna i jakie korzyści są potwierdzone przez naukę? O tym w poniższym artykule.

Czym jest laktoferyna?

Laktoferyna jest białkiem znajdującym się w mleku krowim oraz ludzkim. Siara (pierwsze mleko wyprodukowane po narodzinach dziecka) zawiera znacznie wyższy poziom tego białka – około siedem razy więcej niż w mleku „późniejszym”. Laktoferyna znajduje się również w płynie bakteriobójczym – w nosie, oczach, drogach oddechowych i jelitach.

Niektóre osoby martwią się o „chorobę wściekłych krów” od laktoferyny pobranej z mleka krowiego, ale ryzyko to uważa się za bardzo małe. Ponadto jest ona pobierana najczęściej ze specjalnie przygotowanego ryżu. Laktoferyna na skalę przemysłową izolowana jest z serwatki oraz odtłuszczonego mleka krowiego i używana jest do produkcji immunostymulatorów, odżywek dla niemowląt oraz lepszej jakości odżywek białkowych.

Przykładowa odżywka białkow – https://naturalhealthonline.store/pl/producer/Natural-Health-Technology/6

Zastosowanie

Laktoferyna jest stosowana w leczeniu wrzodów żołądka i jelit, biegunki i wirusowego zapalenia wątroby typu C. Jest również używana jako przeciwutleniacz i chroni przed infekcjami bakteryjnymi oraz wirusowymi. Inne zastosowania obejmują stymulowanie układu odpornościowego, zmniejszenie uszkodzeń tkanek związanym ze starzeniem się, rozwój korzystnych bakterii jelitowych i zapobieganie nowotworom. Niektórzy optymistyczni badacze sugerują, że może odgrywać kluczową rolę w rozwiązywaniu powszechnych problemów zdrowotnych, takich jak niedobór żelaza i biegunka. Co ciekawe, owe białko jest wykorzystywane w przetwórstwie do zabijania bakterii podczas przetwarzania mięsa.

Jak to działa?

Laktoferyna pomaga regulować wchłanianie żelaza w jelicie cienkim. Badania wykazują, że chroni przed infekcją bakteryjną poprzez niszczenie ich ścian komórkowych.  Z tego względu uważa się, że laktoferyna zawarta w mleku matki pomaga chronić niemowlęta karmione piersią przed bakteriami. Ponadto, owe białko wydaje się być aktywne przeciwko infekcjom powodowanym przez niektóre wirusy i grzyby. Wpływa również na tworzenie komórek w szpiku (mielopoezę). Laktoferynę stosuje się głównie w przypadku wirusowego zapalenia wątroby typu C w dawce 1,8-3,6 g dziennie. Badania pokazują, że niższe dawki nie są tak skuteczne.

Istnieją pewne przesłanki wskazujące na to, że może być skuteczna w leczeniu wrzodów przy infekcji Helicobacter pylori. Dodatkowo niektóre badania sugerują, że poprawia ona skuteczność niektórych leków na receptę. Niestety do tej pory nie mamy zbyt wielu prac naukowych na temat tego białka. Z tego względu potrzeba dalszych badań, by dokładnie określić korzyści płynące z suplementacji laktoferyną.

Skutki uboczne

Laktoferyna jest bezpieczna w ilościach spożywanych wraz z żywnością. Spożywanie większych ilości laktoferyny z mleka krowiego zostało przebadane w okresie do jednego roku i nie wykazano żadnych działań niepożądanych. Laktoferyna wytworzona ze specjalnie przetworzonego ryżu została przebadana do 14 dni. W większych ilościach może powodować biegunkę, natomiast w bardzo dużych dawkach zgłaszano przypadki wysypki skórnej, utraty apetytu, przewlekłego zmęczenia i zapar

.

Podsumowanie

Laktoferyna to białko, które wykazuje wiele korzyści, choć potrzebne są dalsze badania, by jednoznacznie wskazać zastosowanie. Do tej pory z powodzeniem jest wykorzystywana przy WZW typu C w dawkach 1,8-3,6 g dziennie. Uznawana jest ogólnie za bezpieczną, choć w większych dawkach może wywoływać klasyczne działania niepożądane. 

Podobne wpisy:

    None Found

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*