Marchewkowy Kopiec Kreta

Jak zawsze serwujemy dla Was pyszny i prosty w wykonaniu przepis – dzisiaj jednak coś specjalnego o wyjątkowym smaku , aromacie i kruchej konsystencji 🙂 Kopiec kreta bazujący na węglowodanach złożonych tj. płatki owsiane, mąka orkiszowa – które są bogactwem wartości odżywczych dla naszego organizmu. No i oczywiście gwóźdź programu – marchewka, która naga słodkawy posmak i chrupiącą konsystencję, a przy tym nie dostarczy zbyt wielu dodatkowych kalorii.

Marchewka

Składniki:

  • 3 średnie marchewki  (ok 360g)
  • szklanka płatków owsianych (ok 110g)
  • spora garść  rodzynek (ok 30g)
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • dwa całe jajka
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  • dwie łyżeczki cynamonu
  • słodzik (jak zawsze dowolna ilość)

 


 

Przygotowanie:

Nasze wszystkie suche składniki, mieszamy razem. Wcześniej obraną marchewkę, ścieramy na tarce i dodajemy do reszty składników. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę, wkładamy do foremki na ciasto. Naszą masę pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Autor:
1212

 

Podobne wpisy:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*