Jak zawsze serwujemy dla Was pyszny i prosty w wykonaniu przepis – dzisiaj jednak coś specjalnego o wyjątkowym smaku , aromacie i kruchej konsystencji 🙂 Kopiec kreta bazujący na węglowodanach złożonych tj. płatki owsiane, mąka orkiszowa – które są bogactwem wartości odżywczych dla naszego organizmu. No i oczywiście gwóźdź programu – marchewka, która naga słodkawy posmak i chrupiącą konsystencję, a przy tym nie dostarczy zbyt wielu dodatkowych kalorii.
Składniki:
- 3 średnie marchewki (ok 360g)
- szklanka płatków owsianych (ok 110g)
- spora garść rodzynek (ok 30g)
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 150 g jogurtu naturalnego
- dwa całe jajka
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- dwie łyżeczki cynamonu
- słodzik (jak zawsze dowolna ilość)
Przygotowanie:
Nasze wszystkie suche składniki, mieszamy razem. Wcześniej obraną marchewkę, ścieramy na tarce i dodajemy do reszty składników. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę, wkładamy do foremki na ciasto. Naszą masę pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj komentarz