Ciasteczka ryżowe niskotłuszczowe

Nasze ciasteczka ryżowe to bogactwo wyjątkowego smaku i wartości odżywczych. Dzięki temu że bazą dla naszych ciasteczek jest biały ryż , nasze ciasteczka mogą być stosowane przy dietach bez glutenowych, lekko strawnych i odchudzających. Dodatkowo ryż to świetny zastrzyk stabilnej energii dzięki odpowiedniemu Indeksowi i ładunkowi glikemicznemu oraz dużym ilością błonnika. Potęguje uczucie sytości dostarczając przy tym potas – który reguluje nasze ciśnienie i jest wskazany dla osób które dużo solą, magnez, żelazo i cynk, wit B i wit E, które poprawiają naszą odporność i regulują gospodarkę hormonalną. Biały ryż to również aminokwasy egzogenne czyli właśnie te które musi dostarczać z pożywienia ponieważ nasz organizm nie potrafi ich sam wytwarzać.

Ciasteczka ryżowe

 

Składniki:

  • 1 cały worek ryżu (100g)
  • kostka  twarogu chudego ( ok 200g)
  • garść g moreli suszonych (ok 20g)
  • dwa całe jajka
  • dowolna ilość słodzika ( u nas 6 tabletek)
  • 100 g mrożonych truskawek
  • 4-5 łyżek mleka

 


 

 

Przygotowanie:

Ryż gotuj przez 15-20 minut. Ser biały zmiksuj wraz z całymi jajami, ryżem i roztopionym wcześniej słodzikiem w małej ilości wody. Do tego dodaj posiekane morele i jeszcze raz zmiksuj z mieszanką z sera. Włożyć do piekarnika w foremce i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Nasze truskawki zblendować z mlekiem i polać wystudzone wcześniej ciasteczka, opcjonalnie można użyć sosu  ZERO KALORII o smaku truskawkowym Walden Farms

Autor:

Ewelina

 

 

Podobne wpisy:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*