Co to jest maltitol – informacje podstawowe
Jest to związek chemiczny, który składa się z cząsteczek węgla, wodoru i tlenu, w proporcjach: C12H24O11. Można powiedzieć, że maltitol to odmiana cukru, w ulepszonej wersji (poliol-alkohol cukrowy), którego najważniejszą cechą jest zmniejszona ilośc kalorii. Dodatkowo wykazuje działania pro zdrowotne – jak zmniejszenie ryzyka wystąpienia próchnicy.
Jaka jest energetyczność maltitolu? Ten związek zawiera 2,4 kcal/1g, co sprawia, że jest on dużo mniej kaloryczny niż zwykła sacharoza (tradycyjny biały cukier). Ponadto, proces rozkładu maltitolu w organizmie człowieka wymaga dużo mniejszego udziału insuliny, poziom glukozy we krwi jest dużo mniejszy – dlatego maltitol jest często stosowany w dietach odchudzających, redukujących spożycie węglowodanów, lraz przez diabetyków i cukrzyków.
Skąd bierze się maltitol?
Jako związek chemiczny występuje naturalnie w niektórych owocach, takich jak gruszki, śliwki czy brzoskwinie. Jednak dla celów sprzedażowych pozyskuje się go z ziaren kukurydzy lub z innych zbóż, w których występuje maltoza (cukier słodowy). Maltitol to półsyntetyk, który ulega fermentacji w jelicie grubym, co sprawia, że jego przedawkowanie może powodować biegunki, niestrawność czy rozstrojenie żołądka. Dlatego warto go stosować jedynie w niewielkich ilościach. Ponadto, maltitol możne być spożywany przez osoby nietolerujące laktozy lub cierpiące na celiakię.
Jak można go spożywać?
Maltiotol posiada słodki smak (w 90% jak sacharoza), dlatego można go stosować w podobny sposób. Jak składnik ciast, deserów, lodów, napojów itp. To zdecydowanie najbardziej poopularny zamiennik cukru w branży spożywczej, często używany w takich produktach jak batony białkowe, cukierki bez cukru, czekolady bez cukru itd.
Ponadto, jest on odpowiedni dla diabetyków czy osób na diecie. Dlatego jest on tak powszechny w wielu przepisach dietetycznych, stanowi bowiem doskonałą alternatywę dla zwykłego cukru białego. Nie zmienia on także swoich właściwości pod wpływem wysokiej temperatury, co powoduje, że można go swobodnie używać do różnych wypieków.
Dostępne produkty
Maltitol wystepuję w postaci proszku, jest bliźniaczo podobny do zwykłego białego cukru. Na tle innych słodzików jak stewia, erytrytol czy ksylitol ma najbardziej korzystną cenę. Coraz częściej możemy spotkać go na sklepowych półkach, nie tylko w Sklepach BIO-EKO ze zdrową żwynością, ale coraz częściej w zwykłych marketach. Naturalne słodziki to bardzo wygodne i rozsądne rozwiązanie dla osób chcących zrzucić parę zbędnych kilogramów. Z tego względu grupa alkoholi cukrowych (ksylitol, erytrytol) są coraz bardziej powszechne. Na naszej stronie są dostępne przepisy na różnego rodzaju pyszności, wykonywane z użyciem praktycznie każdego słodzika. Każdy z nich ma charakterystyczny smak, Dzięki temu są one niskokaloryczne i dużo zdrowsze.
Bezpieczeństwo
Wiele osób zastanawia się czy spożywanie maltitolu oraz innych alkoholi cukrowych nie wpłynie negatywnie na ich zdrowie. Jak głosi stare powiedzenie „wszystko jest dla ludzi”, ale jak wszystko – należy spożywać go z umiarem. Nie ulega on rozkładowi w jelicie cienkim, tylko zostaje poddany fermentacji w jelicie grubym. To sprawia, że przedawkowanie maltitolu może prowadzić do wzdęć, różnego rodzaju niestrawności itp. Analogiczna sytuacja spotka nas w momencie przedawkowania np. ksylitolu – dlatego zaleca się stopniowo zwiększać dawki aby przyzwyczaić naszą florę bakteryjną. Na początek zaleca się nie przekraczać 8 łyżeczek dziennie.
W małej ilości jest on jak najbardziej wskazany dla organizmu człowieka. Ponadto, może być świetną alternatywą dla zwykłego cukru, który jak wiemy posiada szkodliwy wpływ na nasze zdrowie.
Podsumowując, maltitol jest związkiem chemicznym, który naturalnie jest obecny w owocach i zbożach. Dla celów przemysłowych pozyskuje się go z ziaren kukurydzianych. Można go stosować jako zamiennik zwykłego cukru, jednak należy pamiętać, że także nie można go spożywać w nadmiernych ilościach.
Podobne wpisy:
- None Found
Dodaj komentarz