W typowej racjonalnej diecie podaż białka oscyluje w granicach 0,9 g/ kg m.c. Natomiast dieta wysokobiałkowa jak wskazuje sama nazwa – różni się od racjonalnej diety zwiększoną podażą białka do aż 1,5 – 2 g/ kg m.c. co w efekcie daje około 100 – 300 g białka na dobę w zależności od wagi masy ciała.
Przez długi czas diety białkowe były popularnymi dietami odchudzającymi, szczególnie dieta dr. Dukana, która choć przynosiła efekty niosła za sobą również konsekwencje zdrowotne – szczególnie w postaci obciążonych nerek. Popularna jest również w kręgu sportowców, szczególnie wybierających sporty siłowe oraz dyscypliny sylwetkowe. Wato jednak podkreślić, że u sportowców zapotrzebowanie na białko jednak wzrasta i stosowanie zwiększonej podaży jest uzasadnione.
W dyscyplinach szybkościowych podaż białka oscyluje w granicach 1,2 – 1,5 g/ kg m. c., a w dyscyplinach wytrzymałościowo-siłowych nawet od 1,8 -,2,4 g/ kg m.c.
Diety wysokobiałkowe mają również zastosowanie kliniczne między innymi w chorobach miąższu wątroby, w zespole złego wchłaniania, zapaleniu jelita grubego, zespole Cushinga. Ponadto diety wysokobiałkowe i wysokoenergetyczne stosuje w się w drugiej fazie zaburzeń odżywiania czyli przy anoreksji oraz bulimii.
Dieta białkowa jest lubiana przez odchudzających się z racji tego, że wpływa korzystnie na metabolizm i pobudza redukcję. Dzieje się tak dlatego, że procesy metaboliczne przekierowane są na inne tory. O co w tym chodzi? W typowym przypadku głównym źródłem energii są węglowodany w przypadku diet proteinowych, o niskiej podaży węglowodanów – organizm wykorzystuje ketony jako źródło energii, a te pozyskiwane są ze spalania tłuszczu.
Inną popularną dietą białkową oprócz diety Dukana jest dieta Atkinsa, w której nie kontrolujemy wartości kalorycznych produktów, ale spożywamy dania bogate w białko. Dieta zawiera jednak szereg produktów dedykowanych. Dieta Dukana przebiega podobnie – zawiera listę produktów z podziałem na 4 fazy diety. W ostatnim etapie diety dzień białkowy pojawia się raz w tygodniu.
Jednak najważniejszym punktem są wady i zalety tej diety.
Przeważają niestety wady. Jeśli stosujemy dietę białkową w celu redukcji masy ciała zaletami będzie szybki spadek masy oraz uczucie sytości podczas diety. Jednak ilośc wad jak wspomniałam jest zdecydowanie większa. Przede wszystkim u osoby, u której taka dieta ze względu na schorzenia zdrowotne nie jest wskazana może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Może obciążyć nerki ale także wątrobę oraz co może być zaskakujące – prowadzić do osteoporozy. Organicza węglowodany do niebiezpiecznych poziomów, a to przecież nimi mówiąc kolowialnie odżywa się nasz mózg, dlatego podczas takiej diety często występuje obniżenie nastroju i rozdrażnienie. W diecie białkowej występuje zbyt mała ilość błonnika pokarmowego. Jest niedoborowa w witaminy i składniki odżywcze. Jest dietą zdecydowanie monotonną. Występuje w niej także zwiększone spożycie tłuszczu, które może prowadzić do podwyższonego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a w efekcie chorób serca czy zmian nowotworowych.
Na koniec załączamy tabelę produktów białkowych z podziałem na kategorie pochodzenia oraz z informacją o wartościach odżywczych.
Autor:
Dietetyk Kliniczny, Natalia Pokorna dietetykadlalaika@wp.pl
Dodaj komentarz