Co z tymi jajkami?

Od kilkunastu dobrych lat, jajko stało się kozłem ofiarnym, przyczyną chorób układu krążenia. Czy rzeczywiście jajko – głównie mowa tu o żółtku, zawierające tłuszcze nasycone w których to właśnie jest cholesterol, powoduje takie spustoszenie w naszym organizmie?
Na wstępie chciałabym przypomnieć o tym, że cholesterol jest Nam niezbędny.

Jakie pełni funkcję:
– podstawowy składnik większości komórek ciała – błon komórkowych, mitochondriów, zapewniając właściwą ich pracę
– uczestniczy w syntezie kortyzolu – hormon sterydowy
– jest materiałem do syntezy hormonów płciowych : żeńskich i męskich, nadnerczy
– jest prekursorem witaminy D3
– zapobiega demencji starczej i chorobom takim jak: Alzheimer i Parkinson

jajka cholsterol
Spożywanie tłuszczy nasyconych w żaden sposób nie wpływa na poziom cholesterolu. W momencie, gdy jest go za dużo lub za mało wątroba stara się wyrównać poziom, do pożądanego (każdy ma swój odpowiedni poziom) a tłuszcze nasycone z pożywienia mogą jedynie na krótką chwilę podnieść lub obniżyć jego poziom o jakieś 5%. Wysoki poziom cholesterolu występuje między innymi przez dietę bogatą w cukry (węglowodany), tłuszcze trans.
Samo jajko jest jednym z najbardziej wartościowych produktów, zawiera prawie wszystkie witaminy, minerały, brak mu jedynie Wit.C ale tą spokojnie możemy przyjmować dodatkowo.
W końcu z jajka powstaje życie.


Korzyści płynące z jajka:
– doskonałe źródło białka, ok. 6 g białka w jajku i 9 niezbędnych aminokwasów
– źródło tłuszczy i cholesterolu
– obecność luteiny w żółtku, chroniąca Nas przed szkodliwym promieniowaniem UVA I UVB
– lecytyny, wspomaga pracę myślenia i pamięci
– Wit. H – prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci
– Wit. Z grupy B, A, D, E
– Zawiera wapń, magnez, cynk, żelazo, potas, fosfor, siarkę, miedź, mangan, jod
– dobre źródło kwasów omega 3 ( ale tylko w tych jajkach od szczęśliwych kurek, z hodowli na wolnym wybiegu) Jajka od kurek z depresja (klatkowe) mają gorsze właściwości, kurki inaczej są karmione
– doskonałe źródło choliny ; Cholina wspomaga pracę mózgu oraz systemu nerwowego i wątroby, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu piersi, poprawia pamięć, zapobiega chorobom serca oraz wadom płodu.


Mitem jest spożywanie określonej ilości jajek, czegoś takiego nie ma !
Jajka są cenny bogactwem, jednak jest jedno ALE! Osoby, które mają alergie i nietolerancje pokarmowe, na białko i/lub żółtko jaja, niestety zmuszone są wyrzucić jajka z diety. Alergie dają efekt od razu, nietolerancje to reakcja bardziej opóźniona.
Takie badania możemy sobie wykonać, niestety tylko na własną rękę (portfel).
Najlepsze podaż jajek, to białko ścięte a żółtko płynne Unikajmy gotowania ich na twardo!

Autro: Dietetyk Joanna Mamuszka

Podobne wpisy:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*