Orzechy należą do jednych z bardziej kalorycznych, ale jednocześnie najbardziej wartościowych produktów spożywczych bogatych w mikro i makro elementy. Składają się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zabezpieczają przed chorobami serca i w odpowiedni sposób regulują poziom cholesterolu. Zawierają cenne witaminy B i E poprawiające stan skóry i ulepszające pracę naszego mózgu. Warto spożywać je regularnie, ale z umiarem ze względu na ich wysoką kaloryczność. Dostępne są w postaci wygodnych maseł orzechowych. Każda ich odmiana ma nieco inne właściwości zdrowotne i odżywcze.
Orzechy ziemne (arachidowe)
Nazywane także fistaszkami, wykazują się największa ilością białka wśród wszystkich orzechów ( 25 g białka / 100 g orzechów). Doskonale łagodzą skutki nadużywania alkoholu, dostarczając do organizmu ogromne ilości niacyny (witaminy B3), i stymulują produkcję hormonu szczęścia – serotoniny, dzięki znajdującemu się w nich kwasowi foliowemu. Tworzone z nich dobrej jakości masła bardzo często zawierają aż 100% fistaszków, stając się ich równowartościowym zamiennikiem. Mają wyjątkowo kremową konsystencję, dzięki czemu bardzo często wykorzystywane są w dietetycznych, fit przepisach. Wybierając masło orzechowe staraj się aby w swoim składzie nie zawierały dodatki cukru, soli oraz oleju palmowego. Najlepiej bazować na wcześniej wspomnianych masłach 100%.
Orzechy włoskie
To drugi, wysokobiałkowy rodzaj orzechów (15 g białka/100 g produktu). Włoskie przysmaki wykazują się rekordową ilością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wystarczy każdego dnia sięgnąć po ich trzy sztuki, by uzupełnić zapotrzebowanie na najlepsze budulce komórkowe – kwasy omega 3, występujące także w rybach i mięsie. Orzechy włoskie idealnie sprawdzają się w dietach wegetariańskich i wegańskich. Idealnie sprawdzają się u osób które wykazują stany zapalne w swoim organiźmie. Niestety w dzisiejszych czasach, praktycznie każdy z nas narażony jest na zbyt duże spożywanie kwasów omega 6, które w nadmiarze prowadzą do wcześniej wspomnianych stanów zapalnych. Regularne i rozsądne spożywanie orzechów włoskich – może być świetnym rozwiązaniem tego problemu w połączeniu z odpowiednim trybem zycia i dietą.
Orzechy nerkowca (nanerczowe)
Mają najdelikatniejszy smak ze wszystkich orzechów, wśród nich wyróżniając się także największą zawartością pierwiastków mineralnych – potasu, fosforu, cynku, żelaza i magnezu. Występująca w nich witamina B uspokaja układ nerwowy i wspomaga koncentrację, a cynk poprawia wygląd włosów i paznokci. Można jeść je samodzielnie lub w postaci apetycznie słodkich, delikatnych i wysokobiałkowych maseł z nerkowców. Według wielu osób – masła orzechowe z nerkowców mają najbardziej delikatny i szlachetny smak. Podzielam tą opinie 🙂
Orzechy laskowe
Wykazują się dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie jednonienasyconych, zdolnych do obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi. Są idealnym źródłem potasu oraz jednym z najlepszych wśród orzechów dostawców błonnika. Zapobiegają powstawaniu zakrzepów, hamując objawy chorób sercowo-naczyniowych. Powinni po nie sięgać mężczyźni zmagający się z impotencją (zawartą w orzechach witaminę E nazywa się „witaminą płodności”). Bardzo fajnym i ciekawym dodatkiem do diety jest masło orzechowe z orzechów laskowych
Migdały
Czyli prawdziwy „król orzechów”. W aż 20% stworzone są z jakościowego białka, będąc także dobrym źródłem magnezu i fosforu. Idealnie działają na mdłości i zgagę pojawiające się u kobiet w ciąży. Wśród orzechów są najlepszym źródłem błonnika (12,5 g/100 g), dzięki któremu wypełniają żołądek i hamują uczucie głodu, świetnie sprawdzając się w trakcie odchudzania. Występujące w naszym sklepie masła migdałowe nie zawierają soli i cukru, dlatego warto je stosować na diecie.
Orzechy pistacjowe (pistacje)
Bogate w beta-karoten poprawiają wygląd i koloryt skóry, utrwalając naturalną opaleniznę. Ich 75-gramowa porcja zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6. Jako jedyne z orzechów zawierają karotenody o korzystnym wpływie na pracę oczu. Zmniejszają także ryzyko zachorowania na nowotwory, głównie raka płuc i prostaty. Niestety są jednymi z najdroższych orzechów jakie są dostępne na rynku. Pólkilogramowe masło z pistacji często sięga granicy 100zł.
Na sam koniec mała tabela wartości odżywczych wszystkich rodzajów orzechów.
Orzechy | Kalorie/na 100 g | Białko/ g | Węglowodany/ g | Tłuszcz/ g | Błonnik/ g |
---|---|---|---|---|---|
Cashew – orzech nerkowca | 587 | 18 | 30 | 42 | 3 |
Migdał | 642 | 18 | 16 | 54 | 10 |
Orzech brazylijski | 709 | 14 | 7 | 67 | 7 |
Orzech kokosa | 402 | 4 | 10 | 37 | 9 |
Orzech laskowy | 687 | 14 | 13 | 62 | 7 |
Orzech włoski | 705 | 15 | 14 | 63 | 5 |
Orzech ziemny | 636 | 26 | 18 | 49 | 7 |
Pestki sezamu | 551 | 21 | + | 12 | 50 |
Pestki słonecznika | 599 | 27 | 8 | 49 | 6 |
Pistacje | 619 | 21 | 12 | 52 | 7 |
Podobne wpisy:
- None Found
Dodaj komentarz