Orzechy i ich wartości odżywcze

Orzechy należą do jednych z bardziej kalorycznych, ale jednocześnie najbardziej wartościowych produktów spożywczych bogatych w mikro i makro elementy. Składają się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zabezpieczają przed chorobami serca i w odpowiedni sposób regulują poziom cholesterolu.  Zawierają cenne witaminy B i E poprawiające stan skóry i ulepszające pracę naszego mózgu. Warto spożywać je regularnie, ale z umiarem ze względu na ich wysoką kaloryczność. Dostępne są w postaci wygodnych maseł orzechowych. Każda ich odmiana ma nieco inne właściwości zdrowotne i odżywcze.

Orzechy ziemne (arachidowe)

Nazywane także fistaszkami, wykazują się największa ilością białka wśród wszystkich orzechów ( 25 g białka / 100 g orzechów). Doskonale łagodzą skutki nadużywania alkoholu, dostarczając do organizmu ogromne ilości niacyny (witaminy B3), i stymulują produkcję hormonu szczęścia – serotoniny, dzięki znajdującemu się w nich kwasowi foliowemu. Tworzone z nich dobrej jakości masła bardzo często zawierają aż 100% fistaszków, stając się ich równowartościowym zamiennikiem. Mają wyjątkowo kremową konsystencję, dzięki czemu bardzo często wykorzystywane są w dietetycznych, fit przepisach. Wybierając masło orzechowe staraj się aby w swoim składzie nie zawierały dodatki cukru, soli oraz oleju palmowego. Najlepiej bazować na wcześniej wspomnianych masłach 100%.

Orzechy włoskie

To drugi, wysokobiałkowy rodzaj orzechów (15 g białka/100 g produktu). Włoskie przysmaki wykazują się rekordową ilością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wystarczy każdego dnia sięgnąć po ich trzy sztuki, by uzupełnić zapotrzebowanie na najlepsze budulce komórkowe – kwasy omega 3, występujące także w rybach i mięsie. Orzechy włoskie idealnie sprawdzają się w dietach wegetariańskich i wegańskich. Idealnie sprawdzają się u osób które wykazują stany zapalne w swoim organiźmie. Niestety w dzisiejszych czasach, praktycznie każdy z nas narażony jest na zbyt duże spożywanie kwasów omega 6, które w nadmiarze prowadzą do wcześniej wspomnianych stanów zapalnych. Regularne i rozsądne spożywanie orzechów włoskich – może być świetnym rozwiązaniem tego problemu w połączeniu z odpowiednim trybem zycia i dietą.

Orzechy nerkowca (nanerczowe)

Mają najdelikatniejszy smak ze wszystkich orzechów, wśród nich wyróżniając się także największą zawartością pierwiastków mineralnych – potasu, fosforu, cynku, żelaza i magnezu. Występująca w nich witamina B uspokaja układ nerwowy i wspomaga koncentrację, a cynk poprawia wygląd włosów i paznokci. Można jeść je samodzielnie lub w postaci apetycznie słodkich, delikatnych i wysokobiałkowych maseł z nerkowców. Według wielu osób – masła orzechowe z nerkowców mają najbardziej delikatny i szlachetny smak. Podzielam tą opinie 🙂

Orzechy laskowe

Wykazują się dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie jednonienasyconych, zdolnych do obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi. Są idealnym źródłem potasu oraz jednym z najlepszych wśród orzechów dostawców błonnika. Zapobiegają powstawaniu zakrzepów, hamując objawy chorób sercowo-naczyniowych. Powinni po nie sięgać mężczyźni zmagający się z impotencją (zawartą w orzechach witaminę E nazywa się „witaminą płodności”). Bardzo fajnym i ciekawym dodatkiem do diety jest masło orzechowe z orzechów laskowych

Migdały

Czyli prawdziwy „król orzechów”. W aż 20% stworzone są z jakościowego białka, będąc także dobrym źródłem magnezu i fosforu. Idealnie działają na mdłości i zgagę pojawiające się u kobiet w ciąży. Wśród orzechów są najlepszym źródłem błonnika (12,5 g/100 g), dzięki któremu wypełniają żołądek i hamują uczucie głodu, świetnie sprawdzając się w trakcie odchudzania. Występujące w naszym sklepie masła migdałowe nie zawierają soli i cukru, dlatego warto je stosować na diecie.

Orzechy pistacjowe (pistacje)

Bogate w beta-karoten poprawiają wygląd i koloryt skóry, utrwalając naturalną opaleniznę. Ich 75-gramowa porcja zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6. Jako jedyne z orzechów zawierają karotenody o korzystnym wpływie na pracę oczu. Zmniejszają także ryzyko zachorowania na nowotwory, głównie raka płuc i prostaty. Niestety są jednymi z najdroższych orzechów jakie są dostępne na rynku. Pólkilogramowe masło z pistacji często sięga granicy 100zł.

 

Na sam koniec mała tabela wartości odżywczych wszystkich rodzajów orzechów.

Orzechy Kalorie/na 100 g Białko/ g Węglowodany/ g Tłuszcz/ g Błonnik/ g
Cashew – orzech nerkowca 587 18 30 42 3
Migdał 642 18 16 54 10
Orzech brazylijski 709 14 7 67 7
Orzech kokosa 402 4 10 37 9
Orzech laskowy 687 14 13 62 7
Orzech włoski 705 15 14 63 5
Orzech ziemny 636 26 18 49 7
Pestki sezamu 551 21 + 12 50
Pestki słonecznika 599 27 8 49 6
Pistacje 619 21 12 52 7

Podobne wpisy:

    None Found

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*