Pyszna szarlotka która zachwyci Cię swoim wyjątkowym smakiem i aromatem świeżo zerwanych jabłek a jednocześnie będzie dobrze zbilansowanym posiłkiem. Bazująca na płatkach owsianych górskich,oleju kokosowym i maśle orzechowym, nie będzie powodować dużych skoków cukru w naszym organizmie a tym samym dostarczać stabilnej energii na długi czas. Dodatkowo zdrowe kwasy tłuszczowe z produktów kokosowych, które idealnie nadają się do obróbki termicznej ze względu na duże tłuszczy nasyconych i wspaniałych dla funkcjonowania naszego mózgu olejów MCT.
Składniki do ciasta:
- 125g płatków owsianych
- 25g otrębów żytnich
- 80g mąki żytniej
- 45g masła orzechowego 100%, lub opcjonalnie pysznego PB2 o 85% mniejszej ilości tłuszczu
- 45g oleju kokosowego
- pół szklanki wody
- słodzik ( tutaj ilość dowolna, wcześniej warto rozpuścić go w ciepłej wodzie)
- 15g wiórek kokosowych jako posypka
Składniki do nadzienia:
- 2 duże jabłka (około 350g)
- garść rodzynek lub żurawiny
- jedna łyżeczka cynamonu
- słodzik ( tutaj ilość dowolna, wcześniej warto rozpuścić go w ciepłej wodzie)
- 1/10 szklanki wody
- Dip czekoladowy Walden Farms
Przygotowanie:
Nasze 100% Masło Orzechowe wraz z Olejem Kokosowym rozpuszczamy w garnku (nie doprowadzić go zagotowania). Do garnka z masłem i olejem dodajemy wszystkie pozostałe, suche składniki . Jabłka zetrzeć na tarce, dodać wcześniej rozpuszczony słodzik (najlepiej sprawdzi się erytrytol, splenda lub stewia) i lekko podsmażamy na wolnym ogniu. Foremkę posmarować olejem kokosowym. Wyłożyć prawie całe nasze ciastgo (90%) i docisnąć do foremki. Na samych wierzchu ułóż wcześniej przygotowaną tartę z jabłek. Całość posyp wiórkami kokosowymi, pozostałościami z ciasta (nasze zaległe 10%). Tak przygotowaną szarlotkę włożyć do piekarnika na pół godziny w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu i ostygnięciu posmarować Dipem Czekoladowym Walden Farm Zero Kalorii.
Autor:
Podobne wpisy:
- None Found
Dodaj komentarz