Szarlotka na bazie płatków owsianych

Pyszna szarlotka która zachwyci Cię swoim wyjątkowym smakiem i aromatem świeżo zerwanych jabłek a jednocześnie będzie dobrze zbilansowanym posiłkiem. Bazująca na płatkach owsianych górskich,oleju kokosowym i maśle orzechowym, nie będzie powodować dużych skoków cukru w naszym organizmie a tym samym dostarczać stabilnej energii na długi czas. Dodatkowo zdrowe kwasy tłuszczowe z produktów kokosowych, które idealnie nadają się do obróbki termicznej ze względu na duże tłuszczy nasyconych i wspaniałych dla funkcjonowania naszego mózgu olejów MCT.

szarlotka owsiana

Składniki do ciasta:

  • 125g płatków owsianych
  • 25g otrębów żytnich
  • 80g mąki żytniej
  • 45g masła orzechowego 100%, lub opcjonalnie pysznego PB2 o 85% mniejszej ilości tłuszczu
  • 45g oleju kokosowego
  • pół szklanki wody
  • słodzik ( tutaj ilość dowolna, wcześniej warto rozpuścić go w ciepłej wodzie)
  • 15g wiórek kokosowych jako posypka

Składniki do nadzienia:

  • 2 duże  jabłka (około 350g)
  • garść rodzynek lub żurawiny
  • jedna łyżeczka cynamonu
  • słodzik ( tutaj ilość dowolna, wcześniej warto rozpuścić go w ciepłej wodzie)
  • 1/10 szklanki wody
  • Dip czekoladowy Walden Farms

Przygotowanie:

Nasze 100% Masło Orzechowe wraz z Olejem Kokosowym rozpuszczamy w garnku (nie doprowadzić go zagotowania). Do garnka z masłem i olejem dodajemy wszystkie pozostałe, suche składniki . Jabłka zetrzeć na tarce, dodać wcześniej rozpuszczony słodzik (najlepiej sprawdzi się erytrytol, splenda lub stewia) i lekko podsmażamy na wolnym ogniu. Foremkę posmarować olejem kokosowym. Wyłożyć prawie całe nasze ciastgo (90%) i docisnąć do foremki. Na samych wierzchu ułóż wcześniej przygotowaną tartę z jabłek. Całość posyp wiórkami kokosowymi, pozostałościami z ciasta (nasze zaległe 10%). Tak przygotowaną szarlotkę włożyć do piekarnika na pół godziny w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu i ostygnięciu posmarować Dipem Czekoladowym Walden Farm Zero Kalorii.

 

Autor:

Ewelina

 

Podobne wpisy:

    None Found

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*