Praktycznie każdy z nas uwielbia pizze, niestety jej tradycyjna forma zawiera bardzo duże ilości kalorii z tłuszczu. My postaraliśmy się aby pizza nabrała bardziej dietetyczną formę i mogła być spożywana jako dobrze zbilansowany posiłek, a nawet wspomagała odchudzanie. Praktycznie zerowe ilości tłuszczu, duża ilość pełnowartościowego białka i węglowodany z dobrej jakości mąki – to wszystko cechuje dietetyczną pizze :). Spraw sobie przyjemność i dużą satysfakcję przygotowując pizze w wersji bez tłuszczu.
Składniki:
- 100 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki razowej
- 8 g suchych drożdży
- jedna łyżka ksylitolu (20 g)
- 100 ml ciepłej wody
- pomidory w puszcze pokrojone
- 100 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
- około 200 g piersi z kurczaka
- sześć średnich pieczarek
- pół średniej cebuli
- przyprawy ( u nas oregano)
- ketchup zero kalorii Walden Farms
Przygotowanie:
Nasz ksylitol, drożdże oraz 4 łyżki mąki mieszamy 50ml wody. Tak zrobioną mieszankę odstawiamy na około kwadrans w celu spęcznienia. Po tym czasie dodajemy całą resztę mąki oraz wody i staramy się wyrobić ciasto na spód pizzy. Znowu odstawiamy na kwadrans i czekamy aż lekko wyrośnie. Po tym czasie wkładamy do foremki lub brytfanki o średnicy 25 – 30 cm. Ciasto smarujemy lekko sosem z naszych krojonych pomidorów z puszki. Na to wszystko nakładamy podsmażonego wcześniej kurczaka, pieczarki i cebula i ładnie dekorujemy pomidorami koktajlowymi, posypujemy żółtym serem i doprawiamy oregano. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut w temperaturze 180 stopni z thermo obiegiem.
Autor:
Dodaj komentarz