Często wielu z nas nie kojarzy czym w ogóle jest ciecierzyca, dlatego na wstępie kilka słów o tym wyjątkowym produkcie. Ciecierzyca (roślina strączkowa) lub inaczej groch włoski posiada szeroki zakres działania na nasze zdrowie, poza tym że zawiera bardzo duże ilości białka (W 100 g ciecierzycy jest prawie 20 g białka), posiada również szereg innych składników które zapobiegają m.in. zaparciom, obniżają poziom złych frakcji cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi no i sprzyjają odchudzaniu. Dodatkowo ciecierzyca uznawana jest za afrodyzjak 🙂
Składniki:
- 200 g suchej ciecierzycy
- 200 g ziemniaków
- jedno całe jajko (ok. 60g)
- 20 g mąki orkiszowej
- 200 g filetu z piersi z kurczaka
- 40 g sera żółtego o obniżonej wartości tłuszczu ( 5%)
- pół średniej cebuli
- 5 pieczarek
- 2 pomidory
- szczypta soli
- opcjonalnie majonez lud wytrawny dip ZEROKALORII
Przygotowanie:
Ciecierzyce zalej wodą i zostaw na mniej więcej 4 godzin. Następnie ugotuj ją na „miękko” przez około 60 minut. Po tym czasie odpowiednio wystudzoną ciecierzycę zblenduj oraz wymieszaj z mąką, jajakiem oraz szczyptą soli (najlepiej morską lub himalajską). Tak przygotowaną jednolitą masę wyłóż na foremkę do tarty. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż foremkę z zawartością na około 15 minut. Następnie ugotuj ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę. W między czasie zajmij się przygotowaniem kurczaka, smażąc go na wolnym ogniu wraz z cebulą i pieczarkami. Po przygotowaniu wszystkie składniki wyłóż na podpieczoną tartę, możesz dołożyć do tego pokrojone w plasterki pomidory.
Całość dodatkowo zostaw w piekarniku w 180 stopniach na kolejne 10 minut. Pod koniec pieczenia dodaj na wierzch ser żółty do momentu roztopienia. Naszą pyszną pizze możesz wzbogacić wytrawnym smakiem dipy, majonezy wytrawne ZERO KALORII które nie kosztują Cię ani jednej dodatkowej kalorii. Gotowe, Smacznego 🙂 !
Po więcej przepisów zapraszamy na FanPage Eweliny Laboratorium Ciała
Podobne wpisy:
- None Found
Dodaj komentarz