Najlepsze zamienniki cukru i ich właściwości

Cukier, podobnie jak sól, coraz częściej określany jest mianem białej śmierci. To on truje organizm, nieraz prowadzi do cukrzycy, osłabia układ odpornościowy i jest jedną z przyczyn nadwagi czy otyłości. Ciężko całkowicie wyeliminować go z diety, dlatego warto znaleźć dla niego zdrową alternatywę. Istnieją cztery takie substancje, które wspaniale go zastępują, dbając przy okazji o ludzki organizm.

  1. Stewia:

  • nie wpływa na poziom cukru we krwi,
  • działa przeciwcukrzycowo,
  • działa antybakteryjne i przeciwgrzybiczne,
  • nie wywołuje próchnicy,
  • obniża ciśnienia krwi,
  • jest bardzo wydajna,
  • nie ulega fermentacji,
  • dobrze znosi wysokie temperatury,
  • niewiele kosztuje.

Dodatkowo jest prawie trzysta razy słodsza od białego cukru (jednej jego szklance odpowiada łyżeczka stewii), ale za to nie ma żadnych kalorii, dlatego nie zwiększa masy ciała. Dawniej uważano ją za związek rakotwórczy, jednak w 2011 r. Europejski Urząd ds Bezpieczeństwa Żywności potwierdził jej nieszkodliwość. Występuje w formie kryształków i tabletek oraz w postaci płynu i proszku.

  1. Ksylitol:

  • zawiera prawie dwa razy mniej kalorii od cukru,
  • nie wpływa na poziom cukru we krwi,
  • poprawia stan jamy ustnej i zębów,
  • jest w pełni naturalny,
  • ma niski indeks glikemiczny,
  • łagodzi objawy cukrzycy,
  • zapobiega przyrostowi masy ciała,
  • potrafi chronić przed osteoporozą,
  • zwiększa odporność organizmu.

Ksylitol, cukier brzozowy, wykazuje się prawdopodobnie najlepszymi właściwościami prozdrowotnymi wśród wszystkich zamienników cukru. Występuje pod postacią proszku, dlatego jest łatwy w stosowaniu. Szczególnie często poleca się go osobom chorym na cukrzycę, nadwagę lub otyłość oraz dzieciom narażonym na występowanie próchnicy.

  1. Erytrytol:

  • zawiera 0,2-0,4 kcal/1 g,
  • ma zerowy indeks glikemiczny,
  • idealny dla cukrzyków,
  • hamuje rozwój próchnicy,
  • jest całkowicie wydalany przez organizm (nie wywołuje biegunek),
  • wykazuje się działaniem antyoksydacyjnym,
  • nadaje się do pieczenia,
  • jest zdrowszy od ksylitolu.

Nazywa się go nierzadko najzdrowszą substancją słodzącą świata. Jest przy tym prawie tak samo słodki jak zwykły biały cukier, dlatego nie sprawia trudności przy stosowaniu. Nawet w dość dużych dawkach nie wywołuje przeważnie żadnych skutków ubocznych. Występuje w formie kryształków i w postaci proszku.

  1. Tagatoza:

  • ma niski indeks glikemiczny,
  • zawiera trzykrotnie mniej kalorii od tradycyjnego cukru,
  • odżywia mikroflorę jelitową,
  • nie wywołuje biegunek,
  • zapobiega próchnicy,
  • leczy cukrzycę typu 2,
  • hamuje rozwój anemii i hemofilii,
  • może zwiększać płodność.

Tagatoza w smaku przypomina zwykły cukier, gdyż zawiera aż 92% jego słodkości. Można ją wykorzystywać w daniach zimnych, ciepłych sosach i musach, wypiekach, a nawet ciastach drożdżowych. Jako jedna z nielicznych substancji słodzących nie zaburza flory jelitowej, mając na nią drogocenny wpływ. Przeważnie występuje w kostkach lub tabletkach.

Podobne wpisy:

    None Found

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*