Masło migdałowe 100% – smaczne i zdrowe!

Migdały oraz pochodzące z nich masło migdałowe są uważane za najzdrowsze produkty na świecie. Zalicza się je do tak zwanej superżywności (superfoods), czyli niezwykle zdrowych produktów o korzystnym wpływie na wiele funkcji naszego organizmu, są doceniane przez świadomych konsumentów, sportowców, a także kobiety w ciąży. Masło migdałowe  zaskakuje swoimi wartościami odżywczymi –  zawiera ono zdrowe tłuszcze, które mogą pomóc w przyspieszeniu odchudzania oraz w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia cukrzycy. Migdały to po prostu jeden z najwspanialszych darów naszej od matki natury.

Właściwości migdałów

Prozdrowotne właściwości migdałów są szeroko znane ze względu na obecność w nich niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a także potasu, magnezu czy antyoksydantów, oraz witamin takich jak: niacyna (PP) i witamina E, zwana witaminą młodości. Dzięki bogactwu tych właśnie składników odżywczych migdały wspomagają nasz układ krążenia i pracę mózgu, a także pomagają sportowcom w osiąganiu wyższych wyników, ponadto ułatwiają skuteczne odchudzanie. Poniżej przedstawiamy tabelę wartości odżywczych Masła migdałowego 100%.

Masło migdałowe

Przepis na masło migdałowe, tak jak na inne masła roślinne pochodzące z orzechów jest bardzo prosty. Jednak to  migdały są nazywane „królami orzechów”.  Aby przygotować takie masło, migdały miksuj tak długo malakserem/blenderem, aż powstanie z nich pasta przypominająca masło. Przed zmieleniem można także migdały uprażyć na suchej patelni bądź w piekarniku. Wtedy smak masła będzie bardziej wyrazisty. Oczywiście można także zrobić własną mieszankę, czyli na przykład wykonać masło łącząc nerkowce z migdałami lub inne dowolne orzechy. Aby nasze masło wyszło jeszcze smaczniejsze możemy do niego dodać 2 łyżki syropu z agawy i 2 łyżeczki cynamonu lub poprostu sól himalajską. Wtedy jeszcze bardziej zaskoczy nas swoim pysznym i niecodziennym smakiem!

Użycie

Masło migdałowe można stosować tak samo jak inne masło orzechowe np. na tosty, do różnego rodzaju ciast, dressingu czy sałatki. Polecamy przygotować na śniadanie jogurt naturalny zmieszany z jedną łyżeczką domowego masła migdałowego i z bakaliami albo świeżymi owocami. Masło migdałowe jest wykorzystywane także bardzo często w różnych przepisach wegańskich. Po przyrządzeniu należy przełożyć je do słoiczka i przechowywać w lodówce do tygodnia.

Zakup masła w sklepie

Oczywiście gotowe masło migdałowe można także swobodnie zakupić w każdym sklepie. Czy to takim ze zdrową żywnością czy po prostu w dobrze wyposażonym hipermarkecie. Jednak w takiej sytuacji należy pamiętać o tym, aby dokładnie prześledzić skład takiego gotowego masła. Na rynku są dostępne wersje bez cukru, emulgatorów itp, w których składzie w zasadzie znajdują się praktycznie same migdały – masło migdałowe 100%.  Tego rodzaju masła możemy oczywiście swobodnie kupować bez jakichkolwiek obaw o uszczerbek na zdrowiu. Warto więc spróbować masła od conajmniej kilku producentów, aby porównać ich smak. Najlepiej jednak oczywiście wykonać masło migdałowe samodzielnie. Na pewno oszczędzi to nam obaw o szkodliwe substancje w składzie lub o niepotrzebne wydawanie pieniędzy.

Podobne wpisy:

    None Found

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*