Sklepy kierujące swoją ofertę do osób uprawiających sport bądź odchudzających się przeważnie zawierają w swoim asortymencie sporą ilość odżywek białkowych. Występują tutaj czyste białka jaj, białka serwatkowe, sojowe czy nawet te stworzone na bazie wołowiny. Najczęściej pojawiające się i jednocześnie najpopularniejsze są trzy rodzaje odżywek serwatkowych, dlatego to je warto omówić szerzej i zastanowić się, po które z nich należałoby sięgnąć w konkretnym przypadku. Produkty te to: WPC, WPI oraz WPH.
WPC – koncentrat białek serwatkowych
Zdecydowanie najchętniej kupowane odżywki białkowe. Mają najniższą cenę i stosunkowo dobrą jakość. Pozyskuje się je z serwatki, czyli pozostałości po ścięciu się mleka krowiego. Najbardziej intensywne w smaku. W ich składzie można znaleźć:
- ok. 70-80% skoncentrowanego białka,
- 2-8% węglowodanów,
- 2-6% tłuszczu.
Oprócz tego odżywki WPC zawierają inne bioaktywne składniki, proteozopeptony oraz transferynę. W jednej porcji ( zazwyczaj 30g produktu ) można znaleźć ok. 130 kcal.
Działanie i właściwości
WPC jest łatwo trawione przez ludzki organizm. Nie powinno wywoływać żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wykazuje się średnim czasem wchłaniania, ponieważ jego skład nie ogranicza się do samych białek. Organizm jest w stanie przyswoić je w ciągu 1-3 godzin w zależności od jakości flory bakteryjnej ,procesów trawienia i pracy jelit danej osoby. Oprócz tego badania przeprowadzone na Uniwersytecie Wisconsin wykazały, iż spożywane regularnie WPC może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory okrężnicy bądź złagodzić przebieg choroby. Testując je na zwierzętach, stwierdzono również, iż zmniejsza ono ryzyko zachorowania na nowotwory gruczołów mlekowych. Jak każde inne białko, WPC zapobiega katabolizmowi mięśni i przyspiesza ich regenerację.
Zastosowanie i dawkowanie
Koncentraty białek serwatkowych polecane są przede wszystkim tym osobom początkującym, nie mających problemów z ich przyswajaniem. Jeżeli na pierwszym miejscu stawiasz cene i smak – koncentrat serwatki WPC będzie najlepszym rozwiązaniem. Jako że występują w nich dodatkowo węglowodany i tłuszcze, mają one większą kaloryczność od standardowego białka w formie isolatu lub hydrolizatu. Doskonale uzupełniają zapotrzebowanie na różnorodne składniki odżywcze. Organizm, przemęczony siłowym treningiem, musi mieć zapewnioną sporą dawkę różnych substancji pokarmowych
Po porcję odżywki WPC (ok. 30 g) najlepiej sięgnąć po ćwiczeniach, lub po prostu jako dodatek/ uzupełnienie tego makroskładnika w diecie.
WPI – izolat białek serwatkowych
Jest to druga forma białka serwatkowego, uznawana za jedną z lepszych występujących na rynku. Od odżywek WPC różni się przede wszystkim składem. W izolatach można więc znaleźć:
- ok. 85-90% skoncentrowanego białka,
- 0-3% węglowodanów,
- 1-3% tłuszczu.
Porcja takiego produktu dostarcza organizmowi ok. 100 kcal. Niemalże w stu procentach pochodzą one z białka, które jest najbardziej wartościowym składnikiem odżywczym dla sportowców.
Działanie i właściwości
Organizm potrafi bardzo szybko przyswoić białko w takiej formie, dlatego też izolaty są najlepiej i najszybciej wchłanialnymi odżywkami – błyskawicznie dostają się do krwi. Jednocześnie człowiek zdoła je bez problemu przetrawić, zazwyczaj nie odczuwając skutków ubocznych wynikających z ich stosowania. Dla niektórych ważne może być również to, iż izolaty praktycznie nie zawierają laktozy. Występuje ona w niewielkich ilościach w koncentratach.
Minusem WPI jest jego wyższa cena. Nieraz izolaty bywają o 30% droższe od koncentratów. Dodatkowo smaki białek w formie izolatów serwatki są zazwyczaj mnie intensywne, a prawdziwy izolat powinien zostawiać na języku delikatną gorycz. Pamiętaj aby kupować białka pozyskiwane w niskich temperaturach, pozwala to na uzyskanie możliwie jak najlepszego profilu aminokwasowego (zwłaszcza poziom lecucyny – kinaza Mtor i cysteiny – lepsza wartość biliogiczna). Białka z oznaczeniem CFM (filtracja przepływu krzyżowego w niskich temperaturach) – to właśnie gwarancja tej jakości.
Zastosowanie i dawkowanie
Odżywki WPI doskonale uzupełniają niedobory protein. Powinny być stosowane przez osoby, które z pewnych powodów nie są w stanie dostarczyć sobie odpowiedniej dawki białka w ciągu dnia. Może to wynikać z różnych chorób, nietolerancji laktozy czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Jako że izolaty są szybko przyswajalne, idealnie sprawdzą się u osób ćwiczących regularnie i ciężko. Mogą także ułatwić odchudzanie, gdyż nie zawierają wielu substancji słodzących i wykazują się niską kalorycznością.
Białko WPI może być traktowane jako uzupełnienie zwykłych dań bądź posiłek jedzony przed treningiem i tuż po nim. Stosując je okołotreningowo, zapobiega się utracie masy mięśniowej.
WPH – hydrolizat białka serwatkowego
To niezwykle skuteczna i wartościowa odmiana izolatu białka serwatkowego. WPH wyróżnia się rekordowo wysokim stężeniem białka i perfekcyjną wchłanialnością. Zawiera w sobie:
- do 98% skoncentrowanego białka,
- śladowe ilości tłuszczu i węglowodanów.
Hydrolizaty są także źródłem witamin, minerałów i zdrowotnych aminokwasów. W ich jednej porcji znajduje się ok. 100 kcal.
Działanie i właściwości
Nie bez przyczyny WPH nazywany jest białkiem najwyższej jakości. To wstępnie strawione białko dzięki czemu przyswaja się jeszcze szybciej niż izolat. Nie ma drugiego tak szybko działającego produktu białkowego na rynku. Często stosowany przez zaawansowanych zawodników w celu minimalizowania katabolizmu, rozpadu masy mieśniowej w okresach redukcji tkanki tłuszczowej. Obecnie proces hyrolizy występuje maksymalnie w 15% ( zrywanie wiązań pepdtydowych).
Wadą hydrolizatów jest specyficzny smak goryczy towarzyszący przy piciu wolnych aminokwasów. No i oczywiście bardzo wysoka cena.
Zastosowanie i dawkowanie
Po tak mocno skoncentrowaną odżywkę białkową powinni sięgać głównie sportowcy. Porcję WPH można spożyć bezpośrednio przed treningiem, szybko podnosząc tym sposobem poziom swojej energii i mogąc wydłużyć czas trwania ćwiczeń. Hydrolizaty idealnie sprawdzają się też jako elementy posiłków potreningowych. Uzupełniają stracone w trakcie wysiłku aminokwasy oraz wspomagają regenerację.
Oczywiście żadna, nawet najlepsza odżywka nigdy nie zastąpi w pełni naturalnego źródła protein. Na co dzień warto zatem sięgać po tradycyjne białka oraz produkty białkowe w wygodnej formie. Swoją dietę opierach na mięsie, rybach, serach i jajach. Odżywka powinna być spożywana wyłącznie w momencie, gdy nie da się uzupełnić zapotrzebowania na białko w naturalny sposób.
Podobne wpisy:
- None Found
Dodaj komentarz