Erytrytol – Właściwości i zastosowanie

Erytrytol, nazywany również erytrolem, jest jednym z najzdrowszych słodzików. Choć w branży spożywczej występuje od wielu lat, ponieważ wchodzi w skład galaretek czy dań w proszku, dopiero teraz ludzie docenili jego wartości. Doskonale zastępuje on zwykły biały cukier i kryje w sobie niesamowite właściwości odżywcze. Warto się do niego przekonać i zacząć go stosować na co dzień.

Czym jest erytrytol?

Jest to słodzik, który w produktach spożywczych można znaleźć pod nazwą E 968. Zalicza się go do grupy polioli – alkoholi wielowodorotlenowych, którymi są także ksylitol czy mannonitol. W warunkach naturalnych erytrytol występuje głównie w pyłkach kwiatów i niektórych owocach oraz, co ciekawe, w winie. Ten dostępny w sklepach pozyskiwany jest jednak w inny sposób – przeważnie syntetyzują go drożdże. Jest to proces ekonomiczny, dzięki któremu cena erytrytolu w ostatnich czasach uległa zmniejszeniu, a słodzik ten stał się ogólnodostępny.

Właściwości erytrytolu

Jako że erytrytol należy do alkoholi polihydroksylowych, wykazuje się bardzo niską wartością energetyczną. Ludzki organizm nie jest w stanie go metabolizować, dlatego też słodzik ten w całości jest usuwany wraz z moczem. W tej kwestii wygrywa z innymi substancjami słodzącymi, ponieważ nie doprowadza do problemów trawiennych – wzdęć czy biegunek, które nieraz są spowodowane spożywaniem ksylitolu bądź sorbitolu.

Erytrytol posiada zerowy indeks glikemiczny. To oznacza, że nie podnosi on poziomu cukru we krwi i może być stosowany przez cukrzyków bądź osoby będące na diecie. Nawet w wysokiej dawce nie doprowadza do uczucia głodu i nie uzależnia. Wspomaga więc odchudzanie, szczególnie gdy zastępuje się nim tradycyjny cukier. Ten z kolei nigdy nie nasyca apetytu, a jedynie go wzmaga.

Właściwości erytrytolu nie ograniczają się wyłącznie do tego, że nie szkodzi on ludzkiemu organizmowi. W pewnym sensie dba on bowiem o zdrowie, ponieważ doskonale radzi sobie z próchnicą zębów. Potrafi zahamować fermentację poszczególnych cukrów, do której zachodzi w jamie ustnej, zmniejszając ryzyko pojawienia się bakterii wywołujących ubytki. Z tego powodu powinny go spożywać nawet dzieci, które są najbardziej narażone na powstanie próchnicy.

Niektóre badania wykazały również, że erytrytol potrafi zredukować negatywne działanie wolnych rodników. Tym samym ma właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że chroni organizm przed starzeniem się i jest w stanie oczyszczać go z toksyn.

Kaloryczność

Erytrytol jest słodzikiem wykazującym się bardzo niską wartością energetyczną. W jego jednym gramie znajduje się wyłącznie 0,2-0,4 kcal, a w tej samej ilości zwykłego cukru – aż 4 kcal. Jak na razie uznawany jest on za najmniej kaloryczny słodzik, który można stosować praktycznie bez żadnych ograniczeń. Sprawdzi się on w szczególności u osób otyłych, zamierzających zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Jak go stosować?

Słodzik ten w smaku nie przypomina w stu procentach zwykłego cukru spożywczego. Jego słodkość jest równoważna 60-70% słodyczy sacharozy. Chcąc zatem dodać go do herbaty i uzyskać taki sam smak jak przy jednej łyżeczce cukru, należy wsypać do napoju ok. 6-7 gramów erytrytolu. Pijąc taki napar, można wyczuć delikatny chłód w ustach, ale nic po za tym. Erytrytol nie pozostawia bowiem nieprzyjemnego posmaku, który jest charakterystyczny m.in. dla aspartamu.

Erytrytolem można słodzić dosłownie wszystko – począwszy od kawy, kończąc na domowych ciastach. Najlepiej stosować go tam, gdzie dotychczas używało się zwykłego cukru spożywczego. Przez wielu dietetyków uważany za  najzdrowszy zamiennik cukru.  Jeśli chodzi o gotowe produkty spożywcze, producenci przeważnie dodają erytrytol do sosów w proszku, galaretek, dżemów, gum do żucia oraz suplementów diety. Bardzo często gości on w artykułach o obniżonej kaloryczności czy w wyrobach dietetycznych.

Choć główną zaletą tego słodzika jest jego pyszny smak, producenci nauczyli się wykorzystywać także inne jego właściwości. Erytrytol potrafi bowiem zagęszczać dania czy np. zapobiegać zmianom koloru. Odnaleźć go można nawet w kosmetykach czy wyrobach chemicznych. Jego możliwości są niezliczone, a wciąż odkrywa się dla niego nowe zastosowania.

Bezpieczeństwo

W dawnych czasach, kiedy nie było jeszcze możliwości przeprowadzania dokładnych badań nad bezpieczeństwem poszczególnych słodzików, erytrytol często uchodził za szkodliwy związek. Mówiono o tym, że wywołuje on niestrawności, wzdęcia oraz silne biegunki. Najnowsze badania stwierdziły jednak, że są to opinie nieprawdziwe. Erytrytol, w odróżnieniu od innych substancji słodzących, jest całkowicie bezpieczny dla ludzkiego organizmu. Z tego powodu już w 2003 r. Naukowy Komitet ds. Żywności pozwolił wykorzystywać erytrytol przy produkcji żywności.

Teoretycznie wszystkie poliole mogą wywoływać pewne dolegliwości żołądkowe. Aby do nich nie dopuścić, wystarczy nie przekraczać ich dopuszczalnej, dziennej dawki, która wynosi 20 g. Z erytrytolem jest jednak trochę inaczej. Znacznie łagodniej działa on na ludzki organizm, dlatego też przyjmuje się, że dziennie można spożyć nawet do 50 g tego słodzika, nie odczuwając żadnych skutków ubocznych.

Dla kogo?

Choć erytrytol na stałe zagościł głównie w jadłospisach osób dbających o swoją linię, w rzeczywistości każdy powinien po niego sięgnąć. Zastępując nim cukier spożywczy, można w prosty sposób zadbać o swoje zdrowie, dobre samopoczucie i całą sylwetkę. Powinni to zrobić zarówno dorośli, jak i dzieci.

Podobne wpisy:

    None Found

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*