Pyszne, o serowym delikatnym wnętrzu z obniżoną zawartością kalorii. Nasze muffinki idealnie spełnią rolę deseru a nawet dobrze zbilansowanego posiłku. Pełen aminogram, dzięki sporej zawartości białego sera i białka z jaj, do tego dobrej jakości węglowodany o niskim indeksie glikemicznym – który nie powoduje dużych skoków cukru w naszym organizmie a tym samym – odkładaniu się tkanki tłuszczowej. No i bardzo popularne ostatnimi czasy tłuszcze pochodzące z produktów kokosowych i ich wyjątkowe właściwości – odporność na wysokie temperatury, lepsza praca mózgu i wiele, wiele innych. Przepis jest dodatkowo bardzo prosty i nie powinien nikomu sprawić problemów.
Składniki:
- pół kostki białego twarogu ( około 100g)
- 80g płatków owsianych (najlepiej je zmielić) , jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej, możesz spokojnie użyć ugotowanej kaszy jaglanej lub ryżu
- 1 mała łyżka oleju kokosowego
- 1 białko z jaja
- 1 małe jabłko
- 50ml mleka (najlepiej bez laktozy)
- Aromat ( w naszym przypadku waniliowy)
- Łyżeczka sosu Walden Farms ZERO KALORII o smaku truskawkowym
- słodzik (jak zawsze ilość dowolna)
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy. Uzyskaną konsystencję wkładamy do naszych foremek na muffinki. Piec w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 175 stopni. Z podanych składników powinno wyjść około 12 średnich muffinek.
Autor:
Dodaj komentarz