Nasze ciasteczka ryżowe to bogactwo wyjątkowego smaku i wartości odżywczych. Dzięki temu że bazą dla naszych ciasteczek jest biały ryż , nasze ciasteczka mogą być stosowane przy dietach bez glutenowych, lekko strawnych i odchudzających. Dodatkowo ryż to świetny zastrzyk stabilnej energii dzięki odpowiedniemu Indeksowi i ładunkowi glikemicznemu oraz dużym ilością błonnika. Potęguje uczucie sytości dostarczając przy tym potas – który reguluje nasze ciśnienie i jest wskazany dla osób które dużo solą, magnez, żelazo i cynk, wit B i wit E, które poprawiają naszą odporność i regulują gospodarkę hormonalną. Biały ryż to również aminokwasy egzogenne czyli właśnie te które musi dostarczać z pożywienia ponieważ nasz organizm nie potrafi ich sam wytwarzać.
Składniki:
- 1 cały worek ryżu (100g)
- kostka twarogu chudego ( ok 200g)
- garść g moreli suszonych (ok 20g)
- dwa całe jajka
- dowolna ilość słodzika ( u nas 6 tabletek)
- 100 g mrożonych truskawek
- 4-5 łyżek mleka
Przygotowanie:
Ryż gotuj przez 15-20 minut. Ser biały zmiksuj wraz z całymi jajami, ryżem i roztopionym wcześniej słodzikiem w małej ilości wody. Do tego dodaj posiekane morele i jeszcze raz zmiksuj z mieszanką z sera. Włożyć do piekarnika w foremce i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Nasze truskawki zblendować z mlekiem i polać wystudzone wcześniej ciasteczka, opcjonalnie można użyć sosu ZERO KALORII o smaku truskawkowym Walden Farms
Autor:
Dodaj komentarz