Ciasteczka Karmelowe

 

Pyszne ciasteczka, nasączone aromatycznym wywarem z karmelowej herbaty. Wysoko błonnikowe, mocno sycące ze względu na zawartość węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym. Idealnie nadają się jako zamiennik pełnowartościowego posiłku w ciągu dnia lub jako słodki deser.

ciasteczka karmelowe

 

Składniki:

  • 3,4  torebki herbaty o smaku Karmelowym ( u nas Lipton)
  • szklanka otrębów owsianych (ok 100g)
  • 20 g otrębów gryczanych
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego light  (100g)
  • 1 całe jajko (60g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słodzik 0 dowolna  ilośc ( u nas cztery tablekti)
  • 10g wiórek kokosowych

 


 

Przygotowanie:

Naszą pyszna karmelową herbatę wcześniej zaparzyć gdy ostygnie zalać nią otręby. Zostawić na około kwadrans do momentu spęcznienia. Po kwadransie dodać całe jajko i jogurt i dokładnie wszystko wymieszać. Do naszej konsystencji dodaj rozpuszczony wcześniej słodzik i łyżkę proszku do pieczenia. Ponownie odstawić na kwadrans. Tak przygotowaną masę nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na koniec posypać wiórkami kokosowymi. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, najlepiej z thermoobiegiem.

 

Autor:

Ewelina

Podobne wpisy:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*