Nasze przepyszne batoniki to idealne rozwiązanie jako pełnowartościowa przekąska lub po prostu zamiennik posiłku. Idealne dla osoby które mają mało czasu w ciągu dnia i potrzebują czegoś na „szybko”. Szeroka gama orzechów i dodatek wiórków kokosowych, które w idealnym sposób zestawiają ilość kwasów tłuszczowych, duże ilości wartościowego białka i błonnika powodują że batoniki są bardzo sycące i odżywcze. Dodatkowo zawartość węglowodanów o niskim indeksie glikemicznych jak płatki owsiane to stabilny poziom cukru i duża ilość energii na długi czas.
Bez dodatku chemii, konserwantów i innych wypełniaczy, zaserwuj sobie smaczny kawałek zdrowia w pysznej postaci Batoników z bakaliami.
- 100 g orzeszków arachidowych (ziemnych)
- pół szklanki płatków owsianych górskich
- 30 g rodzynek
- 15 g żurawiny
- 40 g łuskanego słonecznika
- 10 g płatków migdałów
- garść orzechów nerkowca
- 20 g wiórek kokosowych
- 2 duże łyżki miodu
- 40 g odżywki białkowej o smaku jagodowym
- jedno białko jaja kurzego
- jeden banan
- krem czekoladowy bez cukru
Przygotowanie:
Przygotowanie batoników jest dziecinnie proste i trwa jedynie parę minut. Jestem pewien że spokojnie sobie z tym poradzisz. Wszystkie wymienione składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, do momentu uzyskania jednolitej masy, która ma konsystencji nadającą się do formowania. Podziel ją na kilka części i z każdej postaraj się uformować kształt batonika. Tak uformowaną masę włóż do piekarnika na około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjmij batoniki i poczekaj do momentu ostygnięcia, nakładając cienką warstwę pysznego krem czekoladowy BEZ CUKRU
Autor przepisu:
Po więcej przepisów zapraszamy na FanPage Eweliny Laboratorium Ciała
Dodaj komentarz