Batoniki orzechowe

Batoniki orzechowe przpies
Batoniki orzechowe przpies

Nasze przepyszne batoniki to idealne rozwiązanie jako pełnowartościowa przekąska lub po prostu zamiennik posiłku. Idealne dla osoby które mają mało czasu w ciągu dnia i potrzebują czegoś na „szybko”. Szeroka gama orzechów i dodatek wiórków kokosowych, które w idealnym sposób zestawiają ilość kwasów tłuszczowych, duże ilości wartościowego białka i błonnika powodują że batoniki są bardzo sycące i odżywcze. Dodatkowo zawartość węglowodanów o niskim indeksie glikemicznych jak płatki owsiane to stabilny poziom cukru i duża ilość energii na długi czas.

Bez dodatku chemii, konserwantów i innych wypełniaczy, zaserwuj sobie smaczny kawałek zdrowia w pysznej postaci Batoników z bakaliami.

Batoniki bakaliowe, białkoweSkładniki:

  • 100 g orzeszków arachidowych (ziemnych)
  • pół szklanki płatków owsianych górskich
  • 30 g rodzynek
  • 15 g żurawiny
  • 40 g łuskanego słonecznika
  • 10 g płatków migdałów
  • garść orzechów nerkowca
  • 20 g wiórek kokosowych
  • 2 duże łyżki miodu
  • 40 g odżywki białkowej o smaku jagodowym
  • jedno białko jaja kurzego
  • jeden banan
  •  krem czekoladowy bez cukru

 


 

Przygotowanie:

Przygotowanie batoników jest dziecinnie proste i trwa jedynie parę minut. Jestem pewien że spokojnie sobie z tym poradzisz. Wszystkie wymienione składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, do momentu uzyskania jednolitej masy, która ma konsystencji nadającą się do formowania. Podziel ją na kilka części i z każdej postaraj się uformować kształt batonika. Tak uformowaną masę włóż do piekarnika na około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjmij batoniki i poczekaj do momentu ostygnięcia, nakładając cienką warstwę pysznego krem czekoladowy BEZ CUKRU

 

Autor przepisu:

EwelinaPo więcej przepisów zapraszamy na FanPage Eweliny Laboratorium Ciała

Podobne wpisy:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*