Wegańskie Ciastko Czekoladowe – Dietetyczne Przepisy

Mamy przyjemność przedstawić Wam wyjątkowy przepis na wspaniałe dietetyczne ciasto wegańskie, autorstwa Karoliny Gawrońskiej, właścicielki bloga SavoryorSweet.pl na który serdecznie zapraszamy – po jeszcze więcej inspiracji.

Ciasto prezentuje wyjątkowo wizualnie, a przy okazji jest bogactwem wartości odżywczych, dzięki zastosowaniu specjalnych składników. Nie zawiera cukru, glutenu oraz białka zwierzęcego, a jednocześnie zapewnia dużą ilość białka oraz pełną pulę aminokwasów.

thumb3

SKŁADNIKI
spód
  • 150g daktyli (namoczonych przez całą noc*)
  • 200g orzechów nerkowca (namoczone przez cala noc*)
  • 40g nasion chia
  • 30g oleju kokosowego
krem mocno czekoladowy
  • 4 dojrzale awokado rozmiar XL** (750g wydrążonego miąższu)
  • 250g syropu z agawy lub klonowego
  • 90g kakao
  • 40g oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w granulkach lub proszku)
  • ¼ łyżeczki soli

Wykonanie:

WYKONANIE
spód
  1. Namoczone daktyle zblendować przy pomocy blendera na gładką masę. Następnie dodać namoczone orzechy nerkowca i blendować do uzyskania w miarę jednolitej i klejącej konsystencji. Następnie stopić olej kokosowy, wlać do daktyli i nerkowców oraz dosypać do masy nasiona chia. Ponownie zmiksować aż składniki się połączą. Tortownicę o średnicy 21cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej masę, mocno ugnieć i wyrównaj. Wstaw do lodówki.
mocno czekoladowy krem
  1. Wydrąż miąższ z awokado, umieść w misce i zblenduj na jednolitą i kremową zieloną masę. Następnie dodaj syrop z agawy/klonowy, kakao, stopiony olej kokosowy, ekstrakt z wanilii, kawę oraz sól. Blenduj tak długo aż wszystkie składniki się połączą i uzyskasz błyszczący, gęsty i kremowy a’la pudding. Gotową masę wyłóż na wylepiony orzechowo-daktylowy spód i wyrównaj. Wstaw do zamrażarki na około 3 godziny lub na całą noc do lodówki. Po tym czasie ciasto powinno być twardsze, po stężeniu jest gotowe do jedzenia. Najlepsze jest jednak gdy spędzi całą noc w lodówce. 30 minut przed podaniem włóż ciasto do zamrażalnika, będzie Ci je łatwiej uwolnić z formy i pokroić.
UWAGI
*Zamiast moczyć przez całą noc, można awaryjnie zalać wrzątkiem i odczekać około 2 godziny.
**PAMIĘTAJ, że Twoje awokado MUSZĄ BYĆ DOJRZAŁE i BARDZO MIĘKKIE. Twarde awokado nie sprawią, że ciasto będzie bardzo delikatne i kremowe. Warto więc poczekać, aż owoce awokado będą już w pełni dojrzałe ?
Cały przepis oraz dużo więcej kuchennej informacji znajdziecie na blogu Karoliny – http://savoryorsweet.pl/

Podobne wpisy:

    None Found

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*